Drosmīgais Ivanko. Muzikāla izrāde

Ukraiņu tautas pasaka "Drosmīgais Ivanko" stāsta par drošsirdīgu un atjautīgu puisi Ivanko, kurš nebīstas ne Raganas, ne Raganas dēla, veiksmīgi tiks galā ar  daudziem citiem uzdevumiem, lai palīdzētu skaistajai meitenei, kuru ļaunā Ragana nobūrusi par niedri. Pārvarējuši visus šķēršļus, Ivanko un Niedres meita laimīgi svinēs krāšņas kāzas. Ļoti krāsaina būs uzveduma mūzikas valoda, gan ar ukraiņu tautas melodijām, gan klasiskās mūzikas un pat rokmūzikas skaņdarbiem. Koncertā būs iespēja dzirdēt ukraiņu tautas dziesmas, Antonīna Dvoržāka, Dmitrija Kabalevska un Artūra Manguļa skaņdarbus. Kā allaž, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēkņi un pedagogi parūpēsies par koncerta dalībnieku tērpiem un rekvizītiem, bet uz ekrāna pasaku vizualizēs zīmējumi ūdenī – ebru.

Galvenās lomas atveidos Latvijā zināmi mākslinieki – Raganas lomā iejutīsies Latvijas Nacionālās operas un baleta soliste Evija Martinsone, Raganas dēls būs atraktīvais rokmūzikas pārstāvis Atis Ieviņš, savukārt drosmīgais Ivanko būs jaunais un talantīgais dziedātājs Nataniels Rasnačs.

Līdzās Latvijā atzītiem māksliniekiem uzvedumā piedalīsies arī divas dziedātājas no Ukrainas – Lidija Baranova, kas uzvedumā atveidos daiļo meiteni – Niedres meitu, un Darja Titkova, kas uzvedumā atveidos Dzērvi.  Lidija Baranova Latvijā  ieradusies no Kijivas jau pašā kara sākumā, veiksmīgi izturējusi konkursu uz kora mākslinieka vietu Latvijas Nacionālās operas un baleta trupā, jo pēc profesijas Lidija Baranova ir vokālā pedagoģe un kora diriģente – Kijivā vadījusi korus un bērnu ansambļus, kā arī dziedājusi ukraiņu džeza grupā "Luna Luna". Savukārt Darja Titkova ir no Černihivas un jau otro gadu mācās Rīgas Doma kora skolas džeza nodaļā. Savas pilsētas mūzikas skolā jaunā māksliniece apguvusi ukraiņu tautas mūzikas instrumenta – bandūras spēli. Liela loma uzvedumā būs arī dejotājiem –Rūgas Ukraiņu vidusskolas deju kolektīvam "Perlinka", kura horeogrāfe ir Irina Malinska – Ukrainas Horeogrāfu savienības biedre, Hersonas pilsētas domes Hersonas Ārpusskolas darba centra tautas deju ansambļa "Kalinovij cvit" tautas mākslas kolektīva vadītāja.

Latvija, 2023.