Hersonas Lāčplēši. LTV dokumentāla filma

Pirms gada stundās, kad Latvijā Lāčplēša dienā godināja mūsu valsts brīvības cīnītājus, Ukrainas karavīri atbrīvoja Hersonu – pilsētā viņus sagaidīja ar gavilēm un svinībām centrālajā laukumā. Tā bija ukraiņu Hersonas pretuzbrukuma kulminācija. Un trieciens Kremlim – tā bija vienīgā apgabala galvaspilsēta, ko Krievijas armijai bija izdevies sagrābt kopš pilnapmēra invāzijas sākuma. 

Tomēr Hersonas atbrīvošanai no okupācijas pamatā bija mēnešiem ilgs Ukrainas aizstāvju darbs. Un jau Krievijas iebrukuma sākumā notika izšķirošas kaujas – ja ukraiņi tajās nebūtu uzvarējuši, arī Odesai būtu draudējis Mariupoles nežēlīgais liktenis. 

Uzbrucējus apturēja ne tikai armijas, bet arī teritoriālās aizsardzības – būtībā zemessargu vienību – cīnītāji. Gadu vēlāk daudzi no viņiem tagad karo citās frontēs, turpinot cīņu par savas zemes atbrīvošanu.

Latvijas Televīzija devās uz Ukrainu, lai dokumentālajā stāstā "Hersonas Lāčplēši" tiktos ar tiem, kas ieguldīja savu darbu Hersonas atbrīvošanā 2022. gada 11. novembrī. Ar tiem, kas piedalījās Ukrainas nākotnei izšķirošās kaujās un turpina to darīt citās cīņu frontēs.