Kas jāmaina Latvijas sportā? - Pēc nāves Vienības velobraucienā policija sākusi kriminālprocesu

Septembra sākumā aizvadītais Vienības velobrauciens pulcēja vairāk nekā trīs tūkstošus dalībnieku. Diemžēl ne visiem izdevās atgriezties mājās.

Stand Up - Mariss Priekulis, LTV žurnālists

"Riteņbraucējiem sasniedzot Turaidas kalnu, līdz finišam atlikuši divi kilometri. Šogad šis posms bijis traģisks. Lai gan versijas par notikušo atšķiras, šeit, iespējams, notikusi trīs velobraucēju sadursme – divi no cietušajiem šobrīd ārstējas, bet viens no gūtajām traumām pēcāk mira. Par notikušo ierosināts kriminālprocess. Jāmin, ka Turaidas kalnā velosipēdistu maksimālais ātrums var sasniegt pat 70 kilometrus stundā."

Pasākuma organizators Igo Japiņš no intervijas kameras priekšā atteicās, kamēr nav noslēgusies policijas izmeklēšana. Atbildes viņš sniedza rakstiski. Latvijas Televīzijai zināms, ka bojāgājušais vīrietis bija seniors ļoti cienījamā vecumā, taču vecuma cenza ieviešana nav plānota arī turpmāk.

Citāts - Igo Japiņš, Vienības velobrauciena organizators

"Braucienā nav obligāti jāsacenšas, katrs var izvēlēties sev piemērotu braukšanas ātrumu. Ja cilvēks gados ir aktīvs, par to varam tikai priecāties. Vecmeistari ir ļoti jūtīgi pret vecuma ierobežojumiem. Šāda veida velobraucienu dalībnieki gados ir velobraucēji ar pieredzi."

Japiņš apliecina, ka bojāgājušais dalībnieks startēja ne pirmo gadu. Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu pēc krimināllikuma 266. panta – par transporta kustības noteikumu pārkāpšanu. Šis pants gan būtu piemērojams tikai gadījumā, ja tiktu konstatēts, ka pie bojāgājušā riteņbraucēja nāves ir vainojams kāds cits satiksmes dalībnieks.

Intervija - Toms Markss, Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs

"LRF definējusi sacensību organizēšanas pamatnoteikumus, kas cita starpā paredz medicīnisko ekipāžu skaitu un valsts policijas iesaisti. Šie un arī citi praktiskie organizēšanas punkti Vienības braucienā tika ievēroti. LRF nenes atbildību par pasākuma laikā notikušajiem kritieniem vai citiem starpgadījumiem."

Nāves gadījums gan nebija vienīgais starpgadījums ar nopietnām sekām. Nopietni kritieni bija arī citviet trasē.

Intervija - Linda Bērziņa, NMPD pārstāve

"No 3.septembrī Siguldā un apkārtnē notikušā 33. Vienības velobrauciena Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests slimnīcā nogādāja sešus velobraucējos, kuri guvu traumas kritienos. Divos gadījumos traumas bija ļoti smagas, savukārt četri cilvēki slimnīcā nogādāti ar vidēji smagām traumām."

Velobrauciena organizators Igo Japiņš norāda, ka traģiskais Turaidas nobrauciens sacensību maršrutā ir bijis jau vairāk nekā 20 gadus. Viņš neatminas, ka iepriekš tur būtu notikuši nopietni kritieni.

Citāts - Igo Japiņš, Vienības velobrauciena organizators

"Mēs ļoti skrupulozi izvērtējam situāciju. Apsveram vairākus pasākums – sākot no braukšanas bez sacensību elementa, ātruma ierobežojumiem nobraucienā, trases maiņu un citus. Turpināsim dažādos veidos izglītot dalībniekus par braukšanas kultūru."

Vienības velobrauciena nolikumā lasāms, ka organizatori nenes atbildību par dalībnieku gūtajām traumām. Tāpat nolikumā lasāms, ka pasākumu organizēja SIA "Igo Japiņa sporta aģentūra" un Latvijas Kalnu divriteņu federācija, sadarbībā ar Latvijas Riteņbraukšanas federāciju. Juridiskas personas pie kriminālatbildības nevar saukt – ja tiks konstatēti pārkāpumi krimināllikumā, tad pie atbildības sauks minēto organizāciju atbildīgos pārstāvjus. Par transporta kustības kārtības vai drošības aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.