Venēcijā izrādīs muzikālu dokumentālu Riuči Sakamoto veltītu filmu

0.0
Šodien Itālijas pilsētā Venēcijā sākas starptautiskais kinofestivāls, un tajā izrādīs jaunu dokumentālu filmu par slaveno kinomūzikas autoru Riuči Sakamoto. Nesen mūžībā aizgājušais meistars filmā runā ļoti maz, bet viņa pasauli un emocijas spilgti atklāj komponista sacerētā mūzika.

       Ir grūti nebūt sentimentālam domājot par viņa nāvi. Pat ja veids, kādā mēs paužam šo ideju par viņa ķermeni, var zust, viņa mūzika joprojām būs ar mums. Man šķiet, ka visi mēs, it īpaši es, esam ļoti sentimentāli attiecībā uz visu projektu, un tas arī beidzās ar nelielu sentimenta devu. Tas bija veids, kā mēs bijām patiesi pret savām jūtām. 

      Cilvēkiem, kas nav saistīti ar kino vai mūzikas industriju, pirmajā brīdī uzvārds var šķist svešs, taču filmas, kurām viņš radījis skaņu celiņus, komentārus neprasa. Par mūziku 1987. gada Bernardo Bertoluči filmai "Pēdējais imperators" viņš saņēma "Grammy" un "Oskara" balvas, un produktīva bija arī sadarbība ar Braienu De Palmu, Alehandro Inja-ritu, Nagisu Ošimu un citiem režisoriem. Taču lente nav tikai koncertieraksts ar komentāriem, un par to parūpējās foto-režisors Bils Kiršteins un citi speciālisti. Tika izvēlēta melnbalta stilistika, īpašs apgaismojums, mākslinieciski gari kadri un tālummaiņas paņēmiens. Mūziķis tobrīd jau bija slims, tāpēc filmā ierunājis tikai dažus teikumus. Taču 20 viņa radīti skaņdarbi izved skatītājus un klausītājus caur komponista daiļrades posmiem, un beigās izskan kompozīcija "Priecīgus Ziemassvētkus, Lorensa kungs no 1983. gada Ošimas filmas ar tādu pašu nosaukumu.