Kas jāmaina Latvijas sportā? - Latvijas basketbola izlases gatavošanos aptumšo dažādas dīvainības

0.0
Turpinājumā rubrika kas jāmaina Latvijas sportā? Gaidāmais Latvijas basketbola izlases starts Pasaules kausa izcīņā ir viens no visu laiku ievērojamākajiem notikumiem Latvijas sportā. Tomēr gatavošanās process bija tālu no cerētā. Sarežģījumus ap Latvijas basketbola izlasi pētīja Andris Auziņš un Raimonds Rudzāts.

Latvijas basketbola izlases gatavošanās Pasaules kausa izcīņai bijusi dažādu negaidītu sarežģījumu ieskauta. Lielāko ažiotāžu izraisīja sāga ap Kristapa Porziņģa veselības stāvokli. 10. augustā ārvalstu medijos parādījās ziņa, ka Kristaps Porziņģis savainojuma dēļ varētu Pasaules kausā nespēlēt. Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss steidza sabiedrību mierināt. 

Intervija - Kaspars Cipruss, LBS ģenerālsekretārs (10.08.2023.)

"Man šobrīd nav informācijas, ka Kristaps Porziņģis nespēlēs Pasaules kausā. Es uzticos mūsu trenerim, treneru korpusam. Mūsu treneris uzticas mūsu mediķiem." 

Piecas dienas vēlāk sekoja Kristapa Porziņģa paziņojums par lēmumu nespēlēt Pasaules kausa izcīņā pēdas savainojuma dēļ. Cipruss uz to reaģēja, sakot, ka Porziņģis jau kopš sagatavošanās cikla sākuma nav bijis vesels un pieļāva, ka viņš nav gatavs parādīt pat 50% no sava labākā snieguma. 

Daļa sabiedrības sociālajos tīklos pauda neapmierinātību ar to, ka patiesā situācija ap Porziņģi tikusi no sabiedrības slēpta, lai neciestu biļešu pārdošanas rezultāti uz Latvijas izlases pārbaudes spēlēm. Basketbola savienība to noliedza, apsolot atgriezt naudu par biļetēm uz spēli pret Somiju tiem, kuri tās pirkuši, lai redzētu spēlējam tieši Kristapu Porziņģi, nevis Latvijas izlasi kopumā. Pēc LBS sacītā, atgrieztas tikušas 74 biļetes. Cipruss atvainojās par nepilnībām komunikācijā. Kad un kādos apstākļos Porziņģis guvis savainojumu, joprojām ir miglā tīts. To nav skaidrojis ne pats spēlētājs, ne Basketbola savienība, radot augsni dažādām spekulācijām. 

Komunikācija ar sabiedrību kopumā bijis Basketbola savienības klupšanas akmens. "Latvijas Avīzes" žurnālists Ilmārs Stūriška to akcentēja 10. augustā – dienā, kad pirmoreiz publiski izskanēja ziņa par Porziņģa iespējamo nespēlēšanu Pasaules kausā. 

Citāts - Ilmārs Stūriška, "Latvijas Avīze"

"Treniņos žurnālistus nelaiž un LBS aizliegusi spēlētājiem sniegt intervijas (izņemot pēc spēlēm "mix" zonā). Parasti šāda slēpšanās nav uz labu." 

Avots: X (10. augustā)

Savukārt Latvijas Televīzijas žurnālistam Matīsam Timofejevam no Basketbola savienības puses tika piemērotas soda sankcijas par netīkama jautājuma uzdošanu izlases galvenajam trenerim Lukam Banki. Nometnē Liepājā uzdotais jautājums, kāpēc nedrīkst intervēt spēlētājus, noveda pie tā, ka vēlāk izlases treniņā Rīgā Timofejevs tika atstāts aiz durvīm. Pēcāk Latvijas Televīzija no Basketbola savienības komunikācijas speciālistes Anetes Eglītes saņēma uzaicinājumu atspoguļot Latvijas izlases pavadīšanu lidostā, piekodinot, ka to nevar darīt Matīss Timofejevs. 

Citāts - Anete Eglīte, LBS komunikācijas speciāliste

"Vienošanās par attiecīgā darba izpildi netika ievērota, tāpēc ar konkrēto mediju vairs neveidojās veiksmīga savstarpēja sadarbība, kura tika pārrunāta un paskaidrota. Uzticamies LTV, taču šobrīd vēlamies sadarboties ar citiem šīs televīzijas pārstāvjiem."

Iespējams, ka lielais noslēpumainības plīvurs un saspīlēta gaisotne ir saistīta ar dažādām nebūšanām komandas iekšienē. Starp tām minamas vairāku izlases kandidātu atkāpes no sportiskā režīma, kas novērotas gan Liepājā, gan Rīgā. Uz Latvijas Televīzijas jautājumu, vai izlases spēlētājiem ir piemēroti kādi disciplinārsodi par sportiskā režīma pārkāpumiem, Basketbola savienība atbild:

Citāts - Anete Eglīte, LBS komunikācijas speciāliste

"Valstsvienību pārstāv profesionāli spēlētāji, kuri katrs individuāli atbild par savu dienas piepildījumu ārpus oficiālajiem treniņiem."

Latvijas Televīzijai zināms, ka vēl viens nepatīkams pārsteigums sagatavošanās cikla sākumā bijis vairāku spēlētāju neoptimālais svars. Turklāt dažam tas pieaudzis pat nometnes laikā, un viens šāds grēkāzis piefiksēts, vēlu vakarā iestiprinoties ar ātrās ēdināšanas restorāna pārtiku. 

Citāts - Anete Eglīte, LBS komunikācijas speciāliste

"Komandas medpersonāls un fiziskās sagatavotības treneri bija apmierināti ar sākotnējo fizisko sagatavotību, uzsākot gatavošanās treniņnometni. Mums ir svarīgas spēlētāju prasmes uz laukuma, nevis ķermeņa uzbūve."

Dzimtenē aizvadītais sagatavošanās posms Latvijas izlasei bijis veiksmīgs laukumā, taču dažādu sarežģījumu pārpilns ārpus tā. Taču to, vai vasara būs vērtējama ar plusa zīmi, noteiks sniegums Pasaules kausa izcīņā. Paredzams, ka spēlētāju un izlases personāla profesionalitātes izvērtējums pēc turnīra lielā mērā būs atkarīgs no emocionālā fona.