Kas jāmaina Latvijas sportā? - Liepājas hokejs jaunas identitātes meklējumos

1998. gadā akciju sabiedrība "Liepājas Metalurgs" atvēra ledus halli un izveidoja Liepājā profesionālu komandu. Tās paspārnē ar plašu vērienu tika attīstīti arī jaunie spēlētāji, kuri regulāri ar labām sekmēm cīnījās starptautiskos turnīros, tai skaitā uzveicot Kanādas vienaudžus. 

Intervija - Jānis Matulis, Hokeja apskatnieks

"Tad, kad "Liepājas metalurga" puikas vinnēja Grecka kausu, "Liepājas metalurgs" pat nopirka reklāmas laukumu "Dienas" pirmajā lappusē. Ambīcijas bija. Mēs varam dažādi vērtēt bijušo īpašnieku Sergeju Zaharjinu, bet hokejam viņš deva ļoti daudz."

Liepājas hokeja sistēmas labumus izmantoja daudzi vēlākie Latvijas izlases spēlētāji. Kādu brīdi Liepājas hokeja internātā ir dzīvojuši arī Miks Indrašis un Ronalds Ķēniņš. Matulis norāda, ka viens no Liepājas kādreizējās varenības stūrakmeņiem bija finansiālās iespējas, kā arī ledus haļļu deficīts Rīgā un citviet Latvijā. 

2013. gadā akciju sabiedrība "Liepājas metalurgs" bankrotēja. Jauniešu hokejs un futbols nonāca pašvaldības pārziņā, bet profesionālajā sportā tika dibināti jauni klubi. Hokeja klubs "Liepāja" sāka strauji un Latvijas čempionātā triumfēja jau 2016. gadā. Tā gan izrādījās vienīgā reize. Aizvadītajā sezonā klubs Latvijas čempionātā nestartēja un arī nākamsezon to nedarīs. Iemesls ir nespēja nokomplektēt budžetu. Sekmīgai dalībai virslīgā nepieciešami vismaz 400 000 eiro. Liepājas dome savulaik palīdzējusi ar 200 000 eiro līdzfinansējumu. Redzot, ka klubam nesokas ar privāto sponsoru piesaisti, arī pašvaldība nolēmusi iepauzēt. 

Intervija - Salvis Roga, Liepājas vicemērs (LRA/Liepājnieki)

"Šobrīd mēs gaidām impulsu no privātā sektora. Brīdī, kad tāda vēlme būs, pašvaldībai, protams, hokejs ir svarīgs, būsim gatavi meklēt risinājumus, lai piedalītos virslīgas komandas darbināšanā." 

Tā vietā pašvaldība ieguldīs naudu, lai vietējā U18 vecuma puišu komanda startētu Somijas čempionāta pēc spēka otrajā jeb "Mestis" līgā. Konkrētas budžeta aprises vēl nav iezīmētas, bet Liepājas dome cer piesaistīt arī privāto finansējumu un no sava budžeta ieguldīt aptuveni 100 tūkstošus eiro. 

Intervija - Salvis Roga, Liepājas vicemērs (LRA/Liepājnieki)

"Mums bija jārod risinājums, kā nodrošināt pilsētā piramīdas augstāko punktu. Šobrīd tā būs U18 komanda, kas piedalīsies Somijas "Mestis" līgā, bet papildu šai komandai joprojām Liepāja startēs Jaunatnes attīstības hokeja līgā, startēs U17 čempionātā. Tātad šajā vecumā, kas ir 16 – 18 gadīgie jaunieši, mums Liepājā būs trīs komandas." 

Hokeja apskatnieks Jānis Matulis akcentē, ka aizvadītajā sezonā Liepājas jauniešu komandas sacensībās startējušas ar vājām sekmēm. Viņš apšauba, ka komanda sniegs lielu pievienoto vērtību vietējiem hokeja līdzjutējiem. 

Intervija - Jānis Matulis, Hokeja apskatnieks

"Vai Liepājā kādu interesēs, ka šī jaunā komanda no "Mestis" līgas vedīs mājās vienu "baranku" pēc otras. Jo spēles jau visas būs Somijā, 55 laikam."

Hokeja klubs "Liepāja" daļēji atbalsta pašvaldības ieceri vairāk investēties jauniešu hokejā. Kluba aktīvās darbības laikā par to, kā celt vietējā jaunatnes hokeja līmeni, sprieduši arī pieaugušās komandas vadības pārstāvji. 

Intervija - Andrejs Žukovs, HK "Liepāja" valdes loceklis

"Kāda jēga būvēt zelta jumtu, ja durvis un logi ir ne īpaši labā stāvoklī. Bija mums domas: johaidī, kā to varam sadalīt, lai nauda būtu gan tur, gan tur?"

Intervija - Jānis Matulis, Hokeja apskatnieks

"Pilsētas dome kaut ko mīcas, kaut ko cenšas, bet nav arī īsti priekšgalā cilvēku, kas saprot hokeju un kas arī grib, lai hokejs būtu Liepājā."

Matulis lēš, ka to, vai izvēlētais hokeja attīstības kurss Liepājā izrādīsies produktīvs, varēs novērtēt turpmāko piecu līdz astoņu gadu griezumā. Viņš uzsver – lai Liepāja atkal cīnītos par Latvijas čempionāta medaļām pieaugušo līmenī, pilsētā būtu jāparādās kādam ļoti dullam un naudīgam sponsoram. "Liepājas metalurga" ēras laikā Latvijas čempionu tituls tika izcīnīts astoņas reizes.