Stokholmā sāk kursēt autonomais elektriskais prāmis

Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā sācis kursēt autonomais elektriskais prāmis. Operētāj-kompānijas pārstāvji uzskata, ka ekoloģiskais transporta līdzeklis var palīdzēt atslogot parasto transporta infrastruktūru ar ūdeņiem bagātajā pilsētā.

       Mēs vēlamies, lai jūrniecības nozarē būtu vairāk zaļo tehnoloģiju. Mēs arī redzam milzīgo potenciālu lielajās pilsētās, kur mēs neizmantojam ūdensceļus tik daudz, cik varētu un, iespējams, vajadzētu. Tātad, lai būtu infrastruktūra atvērtākai un vienkāršākai cilvēku un pasažieru kustībai, nebūvējot tiltus, dārgus metro tuneļus un līdzīgus objektus.

       Pasaulē pirmo komerciālo prāmi radīja Norvēģijas kompānija, un tā autonomo darbību nodrošina radars, sensori, kā arī citas jauno tehnoloģiju iekārtas un programmas. Ar to palīdzību tiek plānots ceļš, iestatīts ātrums un garantēta transporta līdzekļa drošība. Kuģis dienas laikā izmanto saules paneļus, lai uzlādētu akumulatorus, bet nepieciešamības gadījumā naktī to pieslēdz elektrības avotam. Prāmis kursē 15 stundas dienā ik pēc 21 minūtes, un pagaidām uz tā borta ir operators, kas pārrauga sistēmu un var pārņemt vadību. Jauno pārvietošanās iespēju jau izmēģinājuši iedzīvotāji un atsauksmes ir pārsvarā pozitīvas. Pirmkārt tiek minēta minimālā ietekme uz vidi, kā arī iespēja izmēģināt alternatīvu pārvietošanās veidu.