Pasaulē pozitīvi novērtē līgumu par okeāna aizsardzību

0.0
Daudzas nevalstiskā organizācijas un oficiālās institūcijas, tai skaitā Eiropas Komisija, pozitīvi novērtējušas ANO ietvaros panākto globālo vienošanos par okeāna aizsardzību. Tā paredz līdz desmitgades beigām īpašu statusu piešķirt vismaz 30 procentiem okeāna teritorijas.

       Šis ir vēsturisks pavērsiens, jo līgums ļaus izveidot aizsargājamās teritorijas gandrīz pusē planētas virsmas. To nevarēja izdarīt iepriekš, jo nebija juridiska mehānisma jūras aizsargājamo teritoriju izveidošanai. Tās tiek sauktas par zonām, kas atrodas ārpus valstu jurisdikcijas. 

       Situācija ir ārkārtīgi satraucoša, jo līdz šim brīdim iznīcinātas vai gājušas bojā 90 procenti lielo zivju, bet aizsargāts tiek tikai viens procents okeāna teritorijas. Aizsargājamos apgabalos būs ierobežota zvejniecība, kuģu kustība un derīgo izrakteņu ieguve. Tomēr svarīgākā darba daļa vēl ir priekša, jo valstīm jāvienojas par konkrētām teritorijām, kurās ir vislielākā bioloģiska daudzveidība un kuras ir nozīmīgas ekosistēmas saglabāšanai. Savukārt Eiropas Savienības vides komisārs – Lietuvas pārstāvis Virgini-jus Sinkevičus, uzsvēra, ka vēsturiskais brīdis ir kulminācija vairāk nekā desmit gadus ilgam sagatavošanās darbam un sarunām, kurās blokam bija galvenā loma. Savienība darīs visu iespējamo, lai jau tuvākajā laikā līgumu ratificētu vismaz 60 valstis un globālās okeāna programmas ietvaros piešķirs attīstības valstīm 40 miljonus eiro.