Latvijas filmas Latvijas šodienai. Circenīša Ziemassvētki

“Latvijas filmas Latvijas šodienai” uzsāk savu jauno, 2023. gada sezonu. 

Filmas vēsture sākas, uzfilmējot tās pirmo kadru, pret kino kameras statīvu sasitot radošās grupas piemiņas šķīvi. Taču kā veidojas filmas ansamblis, cik lielu konkursu nākas izturēt jaunajiem aktieriem? 

Kā atrast filmēšanai piemērotas vietas, kā filmas dekorāciju veido filmas mākslinieks, kā Latvijas vēsturē zināmas personas un mūsu laika cilvēki pārvēršas kino varoņos? Kā kino mūzika atšķiras no jebkura cita muzikāla darba? Bet visu kopā to sauc par kino maģiju!

Latvijā top jaunas filmas, bet mēs esam gatavi jaunajai kino sezonai ar jauniem stāstiem par filmu aizkulisēm. Cikls “Latvijas filmas Latvijas šodienai” piedāvā jaunu dokumentālo raidījumu ciklu, kurā satiksiet gan ļoti mīlētus kino vecmeistarus, gan jaunus debitantus, kuri ir ceļā uz savu pirmo lielo filmu. Laipni lūgti jauno filmu uzņemšanas laukumā kopā ar kinokritiķi Dairu Āboliņu. 

7 nedēļās redzēsim 7 stāstus par filmām, kuras jūs noteikti gribēsiet redzēt.

Režisors Māris Martinsons veido Dziesmu svētku vēsturisko restaurāciju filmā “Zeme, kas dzied”, jaunā režisore Liene Linde savu pirmo filmu sauc par mīlestības vēstuli savai paaudzei, un viņas debijas filma saucas “Melnais samts”,režisors Dāvis Sīmanis 2023. gada janvārī pabeigs filmēšanu lentei “Marijas klusums”, kas atklāj starptautiski pazīstamas latviešu izcelsmes aktrises Marijas Leiko likteni, filma “Marijas klusums” iecerēta kā dramatisks vēsturiskais trilleris. Režisore Roze Stiebra pirmo reizi strādā kopā ar gleznotāju Alekseju Naumovu, viņi animācijas tehnikā veido ekranizāciju Jāņa Ezeriņa novelei, kura sauksies “Sirds likums”.Šī būs zīmētās animācijas dibinātājas režisores Rozes Stiebras 40. filma. Režisore Ilze Kunga-Melgaile pabeigusi filmēšanu savam kino stāstam “Dzīve pārtraukta”, kas vēstīs par Atmodas laika politiķi Itu Kozakeviču, un filmā titullomu atveidos aktrise Ērika Eglija-Grāvere. Režisors Pēteris Krilovs veido dokumentālu inscenējumu par dramaturga un gleznotāja Raimonda Staprāna dzīvi “Sarkanais šķūnis”. Savukārt cikla “Latvijas filmas Latvijas šodienai” pirmā sērija ir veltīta ģimenes filmai, kura savu pirmizrādi uz lielā ekrāna jau piedzīvojusi, bet pirmizrāde Latvijas Televīzijā tai vēl priekšā.

Circenīša Ziemassvētki

Muzikālais un azartiskais režisors Aigars Grauba kopā ar savu dzīvespriecīgo komandu veidojis filmu “Circenīša Ziemassvētki”. Tas ir asprātīgs un dinamisks stāsts, mūsdienu pasaka par to, ka gan bērni, gan pieaugušie ir pelnījuši saņemt savas kārotās dāvanas. Filmā tiek izmantoti efektīgi kaskadieru triki, un “labā” policista ģimene ir pārliecinoši mūsdienīga – ar pārstrādājušos tēti, blogeri mammu un visnotaļ saprātīgiem bērniem, kuriem patīk Ziemassvētku vecītis, bet viņi saprot, ka ģimenes krīzes situācijā ir vajadzīgs labi izplānots Ziemassvētku brīnums. Filmā lieliski piepalīdz gan dabiskais, gan mākslīgais sniegs, un visu glābj humors. Aktieru darbi jūs patīkami pārsteigs gan attiecībā uz profesionālajiem aktieriem, gan uz debitantiem. 

12+