Daudz laimes, jubilār! Aktrise Indra Briķe

Šī gada jubilāru plejādi noslēdz spoža zvaigzne Indra Briķe, kuru par Dieva dotu aktrisi savulaik nodēvējis režisors Oļģerts Kroders, viņas liktenīgais režisors un skolotājs. Un tieši Briķe kļuva par pirmo aktrisi, kurai tika pasniegta 2014. gadā dibinātā Krodera balva.

Indra dzimusi un augusi laukos, Durbē, 1957. gada 29. decembrī, un jau kopš bērnības meitene sapņojusi par skatuvi. Arī mammai ļoti paticis teātris, tādēļ ceļš uz teātri mērots bieži. Vēlāk, jau mācoties Liepājas 1. vidusskolā, Indra sākusi piedalīties izrādēs, 1977. gadā beigusi Liepājas teātra 2. studiju pie Oļgerta Krodera un Antonijas Apeles. Vēl mācoties vidusskolā, Indra Briķe tiek pamanīta un izvēlēta Turaidas Maijas lomai Rīgas kinostudijas filmā “Zobena ēnā”.

Līdz pat O. Krodera aiziešanai no Liepājas Indra ir šī teātra zvaigzne un nospēlē tādas izcilas lomas Krodera veidotajos iestudējumos kā Spīdolu (“Uguns un nakts”), Adelu (“Bernardas Albas māja”), Mirdzu (“Vaidelote”), Larisu (“Līgava bez pūra”) u.c. Īpaši neaizmirstama ir viņas Skārleta O’Hāra saspēlē ar Reta Batlera lomas atveidotāju Mārtiņu Vilsonu izrādē “Vējiem līdzi” un Aija kopā ar Jura Bartkeviča atveidoto Jāni J. Jaunsudrabiņa “Aijas” dramatizējumā.

Pēc Krodera “ēras” beigām arī Indra dodas projām no Liepājas un pārceļas uz Rīgu – kādu laiku spēlē Jaunajā Rīgas teātrī, bet kopš 1993. gada ir Dailes teātra aktrise. Traģēdijas aktrises talantu viņa spoži apliecinājusi neskaitāmos iestudējumos un pie dažādiem režisoriem – jo īpaši tādās lomās kā Džuljeta (V. Šekspīra “Romeo un Džuljeta”), Terēza Rakēna (E. Zolā “Terēza Rakēna”), Blanša (T. Viljamsa “Ilgu tramvajs”), Raudupiete (A. Brigaderes “Raudupiete”) u.c.

Indra Briķe spēlējusi arī kinofilmās, TV iestudējumos un seriālos, īpaši izceļama Dārtas Barones loma A. Freimaņa filmā “Dzīvīte”, Rasma TV iestudējumā “Vēja ziedi”.

Par velnišķīgās Pegijas lomu V. Vīnberga “Pielūdzēja nr. 1” Indra Briķe saņēmusi “Gada aktrises” balvu 2017. gada “Spēlmaņu naktī”.

Ielūkojoties TV arhīvu krājumos, sarunu par skatuves lomām un dzīves līkločiem raidījumā vadīs žurnālists Andrejs Volmārs.