Beļģijā aicina meklēt meteorītu

Kosmosa pētnieki aicina iedzīvotājus meklēt pagājušajā nedēļā nokritušu meteorītu rajonā starp Beļģijas pilsētām Ģenti un Brigi. Tas var sniegt vērtīgu zinātnisku informāciju par šo debess ķermeņa izcelšanos un sastāvu.

      Lielo interesi par šo notikumu rada iespēja iegūt svaigu meteorītu. Tādu, kas nokritis pavisam nesen, un ko nav sabojājis mitrums, lietus vai laika apstākļi. Tas dod iespēju iegūt pēc iespējas vairāk informācijas par šī meteorīta sākotnējo sastāvu.

      Ugunīgu sliedi debesīs jeb meteora krišanu, kameras fiksēja pagājušo otrdien. Zinātnieki pieļauj iespēju, ka tas nav pilnībā sadedzis atmosfērā, un uz Zemes nonākušas līdz 1 kilogramam smagas tā daļas. Debess ķermeņa fragmenti varētu būt izkaisīti līdz 4 kilometriem platā joslā vairāku desmitu kilometru garumā, un to atrašana nav viegls uzdevums. Tam piekrīt arī vietējie iedzīvotāji, kas norāda uz šī rajona ainavu - laukiem, mežiem un pļavām. Tas esot kā meklēt adatu siena kaudzē. Tomēr ir vērts pacensties, jo pēdējo divu gadsimtu laikā valstī oficiāli atrasti tikai 5-ci meteorīti un pēdējo reizi tas notika tālajā 1971. gadā. Zinātnieki norāda, ka šoreiz izredzes esot lielākas, jo precizēt iespējamo atrašanās vietu ļauj 3 īpašu kameru attēli.