Kara Ukrainā dēļ iet bojā Melnās jūras delfīni

Krievijas agresija Ukrainā un ar to saistītās militārās aktivitātes nodarījušas neglābjamu postu arī Melnās jūras ekosistēmai. Biologi katru dienu krastā atrod beigtus delfīnus.

     Tikai šajā Melnās jūras piekrastes daļā nacionālā parka robežās mēs atradām 12 beigtus delfīnus. Pirms kara sākuma mēs nebijām atraduši nevienu.

     Delfīni ir viens no Melnās jūras simboliem, un pirms agresijas kopējais šo jūras dzīvnieku skaits pārsniedza 250 tūkstošus. Iespējams, gājusi bojā trešā daļa populācijas, un tās atjaunošanās varētu ilgt 30 gadu. Postu nodara ne tikai bumbu sprādzieni, bet arī sonāri un citas modernās tehnoloģijas, kas traumē dzīvnieku lokācijas sistēmu. Patlaban galvenais uzdevums ir cīņa pret okupantiem, taču jādomā arī par iznīcināto dabas vērtību atjaunošanu. Delfīni vairojas Melnās jūras ziemeļrietumu daļā, tāpēc biologi aicina izveidot 300 tūkstošu kvadrātkilometru plašu aizsargājamo teritoriju no krasta līdz Čūsku salai. Tiek apkopoti pierādījumi, lai Ukraina varētu vērsties starptautiskajās tiesās pret Krieviju par eko-cīdu, un mirušo delfīnu izpētē palīdzību sniedz speciālisti Vācijā un Itālijā.