Daudzviet Eiropā šogad būs tumšāki Ziemassvētki

Enerģētiskās krīzes dēļ Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un vairākās citās valstīs notiek diskusijas par Ziemassvētku apgaismojumu. Daudzviet tiks izmantots mazāk rotājumu un lampiņas ieslēgs uz īsāku laika periodu.

      Ziemassvētku gaismas šogad, iespējams, būs mazāk mirdzošas. Lai arī rotājumi jau daļēji uzstādīti, tie nespīdēs kā parasti. Elektroenerģijas sadārdzinājuma dēļ pašvaldība uzņēmusies saistības. Mēs, pirmkārt, lielāko vērību veltīsim galvenajai ielai, bet būs nedaudz mazāk Ziemassvētku rotājumu, jo mūsu pienākums ir ietaupīt naudu. 

    Ja šīs Francijas pilsētiņas iedzīvotāji tomēr varēs baudīt svētku apgaismojumu, tad citā nelielā komūnā Amba-zakā tiek rīkota iedzīvotāju aptauja, un Ziemassvētku gaismas, iespējams, izpaliks. Krīzes ietekme būs jūtama arī Strasbūrā un galvaspilsētā Parīzē, kur Elizejas laukos īpašo apgaismojumu izslēgs neilgi pirms pusnakts, bet rotājumus noņems jau 2. janvārī. Vienīgie izņēmumi būs Ziemassvētku un Vecgada vakari. Diskusijas notiek arī Beļģijā un Nīderlandē, un daudzās pašvaldībās pieņemti līdzīgi lēmumi - samazināt rotājumu skaitu, apgaismojuma ilgumu, kā arī izmantot ekonomiskākas lampas. Jaunās LED tehnoloģiju izmantošana patiešām ļauj būtiski ietaupīt.