V.I.P. 7. novembris. Pirmais pusfināls. Teātra erudīti

Nākamās trīs pirmdienas pie spēles vadītāja Uģa Joksta “V.I.P.” ložā – ar “Spēlmaņu nakti” un teātri saistīti erudīti. Runāsim par kultūru, teātri šodien un pagātnē, pieminēsim latviešu teātra klasiskās vērtības. Ciklu iesāk Leļļu teātris (kapteinis Edgars Kaufelds), kas reiz “V.I.P.” spēlē ir uzvarējis, un jaunums “V.I.P.” dalībā – Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa teātra muzeja komanda (kapteinis Ralfs Liepa).

Ralfs Liepa – komandas kapteinis, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja mākslas eksperts, Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra režijas mākslas programmas 2. kursa students. Šobrīd visvairāk saista meklēt brīvību sevī un teātrī. “Vajag tā, lai mākslai tevi vajag, jo mākslā viss jau ir bijis, tikai ne tu,” šo akadēmijā dzirdēto sentenci cenšas īstenot savā dzīvē un darbā. 

Silvija Geikina – Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja mākslas eksperte, bijusi muzeja vadītāja (1980–1987). Absolvējusi Dailes teātra III aktieru studiju, kurā viņas pedagogi bija Eduards Smiļģis, Felicita Ertnere, Ērika Ferda un citi. Studiju laiks apkopots Silvijas Geikinas grāmatā “Pēdējie romantiķi”. Silvija Geikina ir gādīga mamma, vecāmamma un vecvecmamma. Vaļasprieks – ceļošana.

Jānis Siliņš – Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītājs, profesors, kādreizējais akadēmijas rektors. Dzīvē, sabiedrībā, dabā un teātrī interesē “dzīvais process”, kurā valda godīgs, mērķtiecīgs un radošs gars. Patīk strādāt gan Smiļģa, gan savā dārzā, kurā, tāpat kā teātrī, organiski sadzīvo visdažādāko formu, krāsu, smaržu augi un puķes. Īpašu sajūsmu raisa rozes, lilijas un flokši.


Edgars Kaufelds – komandas kapteinis. Bērnību pavadījis Čiekurkalnā, mācījies Rīgas pārtikas ražotāju vidusskolā par konditoru, maiznieku, konfekšu ražotāju. Pēc Latvijas Kultūras akadēmijas teātra režijas kursa beigšanas 2008. gadā nonāca Latvijas Leļļu teātrī. Uzskata, ka leļļu teātris ir neizsmeļama māksla un ka vissarežģītākais, grūtākais un maģiskākais uzdevums ir atdzīvināt lelli. 

Baiba Vanaga ir Leļļu teātra aktrise. Pirms kāda laika Baiba lielpilsētas dunu ir nomainījusi uz klusu vietu skaistākajā Latvijas pilsētā – Siguldā. Baiba ir dziedošā aktrise, kura mīl leļļu teātra dažādību. Visvairāk Baibai teātrī patīk radīšanas prieks, kad katrā tēlā ir jāiedzīvina režisora noteiktās rakstura iezīmes. Baibas galvenā loma ir būt mammai saviem trīs bērniem.

Rūdolfs Apse nu jau trīs gadus ir Leļļu teātra aktieris. Pārdaugavā rūdīts Latvijas (Latvijas Kultūras akadēmija) un Polijas (A. Zelveroviča Varšavas Teātra akadēmija un A. Zelveroviča Varšavas Teātra akadēmijas filiāle Bjalistokā) kopražojums kā aktieris. Rūdolfs raksta teikumus (drīzāk un biežāk garus nekā īsus), valkā bītlenes, ēd augus un domā pasauli.