Serbijā pēta lāču "privāto dzīvi"

0.0
Zinātnieki Serbijā pie savvaļas lāču kakla siksnām piestiprinājuši miniatūras videokameras, lai pētītu to ikdienas gaitas. Īpaši interesanti varētu būt dzīvnieku vairošanās paradumi.

       Man šķiet, ka visvērtīgākie būs ar lāču vairošanos saistītā informācija, jo tie praktiski ir pirmie dati par dzīvnieku uzvedību vairošanās periodā. Arī vietas, kur satiekas lāči, un es uzskatu, ka tas mums būs noderīgi.

      Piecpadsmit gadus vecais un gandrīz 250 kilogramus smagais Aleksandrs Lielais ir dominējošais tēviņš un pirmais, kura gaitas Taras nacionālajā parkā projekta „Lāču slepenā dzīve” ietvaros varēja iepazīt ar videokameru. Neraugoties uz to, ka dzīvnieks atbrīvojās no aparāta pirms noteiktā laika, iegūtā informācija ir patiešām interesanta. Tā lieliski papildina 17 iepriekšējo gadu laikā ar pie kakla siksnas piestiprinātiem satelīt-uztvērējiem iegūtos datus par citu 16 dzīvnieku gaitām. Šajā teritorijā izvietoti arī „foto slazdi”, kas fiksēja attiecības starp lāčiem, vilkiem un citu sugu īpatņiem. Veikta arī bioloģiskā materiāla ģenētiskā analīze, kas ļāva noteikt lāču skaitu.