EP Saharova balvu piešķir Ukrainas tautai

0.0
Prestižā Eiropas Parlamenta Saharova balva šogad piešķirta Ukrainas tautai, ko pārstāv tās prezidents, citi līderi un pilsoniskā sabiedrība. Prestižo apbalvojumu pasniegs šā gada 14. decembrī Francijas pilsētā Strasbūrā.

      Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola norādīja, ka balva piešķirta ukraiņiem, kas cīnās savā zemē un kuri bija spiesti bēgt. Tā pienākas tiem, kas zaudējuši radiniekus un draugus, un visiem, kas iestājas un cīnās par to, kam viņi tic. „Es zinu, ka drosmīgie Ukrainas iedzīvotāji nepadosies, un nepadosimies arī mēs” – tā uzsvēra Metsola. Paziņojumā arī norādīts, ka neizprovocētā Krievijas agresija radīja milzīgus zaudējumus Ukrainas tautai. Tā kaujas laukos cīnās ne tikai par savām mājām, suverenitāti, neatkarību un teritoriālo vienotību, bet arī par brīvību, demokrātiju, tiesiskumu un Eiropas vērtībām. 

Atgādināšu, ka ikgadējo Saharova balvu par domas brīvību un 50 tūkstošu eiro prēmiju Parlaments kopš 1988. gada piešķir personām un organizācijām, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta padomju fiziķa un politiskā disidenta Andreja Saharova vārdā.