Itālijā strīdi par enerģijas taupīšanu pat gatavojot pastu

Augstās enerģijas cenas Itālijā raisījušas plašas diskusijas par taupības pasākumiem. Problēma ietekmē arī ēdiena gatavošanu, un valsts sašķēlusies 2 nometnēs pat saistībā ar pastas pagatavošanas niansēm.

    Protams, pasta var gatavoties pati, bez liesmas. Ja ūdens sasniedz 100 grādu vārīšanās temperatūru, var izslēgt liesmu un pasta turpinās gatavoties. Taču tie izvārīsies ļoti slikti.

     Pavāra izteikumiem var ticēt, jo viņš savas ilgās un veiksmīgās karjeras laikā gatavojis tradicionālo „Romas Carbonara” pastu pat bijušam ASV prezidentam Bilam Klintonam un citiem valstu līderiem. Arī iedzīvotāju liekākā daļa uzskata, ka ēdiena gatavošana bez liesmas ir „ķecerība”, bet citi ir gatavi taupīt. Sabiedriskā ēdināšanas uzņēmumos galvenokārt tiek pieprasītas klasiski pagatavotas maltītes, tomēr pieaugošo izmaksu dēļ to pastāvēšana ir apdraudēta. Atelpa pēc Covid pandēmijas ierobežojumu atcelšanas bija ļoti īsa, bet patlaban rēķini par enerģiju pieauguši pat trīs reizes. Kāds restorāna vadītājs ar skumjām norādīja, ka kādreiz mēnesī bija jāmaksā no 350 līdz 500 eiro mēnesī, bet šī gada jūlija mēneša rēķinā bija skaitlis 1407.