Zaporižjes AES atslēgta no Ukrainas elektrotīkla

Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacijas pēdējais darba kārtībā esošais reaktors Krievijas okupētajās teritorijās atslēgts no Ukrainas elektrotīkla. To savā ikvakara videouzrunā apstiprināja prezidents Volodimirs Zelenskis.

     Starptautiskās atomenerģijas aģentūras misijas secinājumi jāpublisko šodien. Ceru, ka tie būs objektīvi. Īpaši pēc tam, kad bojāta pēdējā elektropārvades līnija, kas staciju savienoja ar Ukrainas energosistēmu, un tā iemesls bija kārtējā provokatīvā Krievijas apšaude. Šī ir jau otrā reize, kad Krievijas provokācijas dēļ stacija ir soļa attālumā no radiācijas katastrofas.

I    epriekš arī stacija operator-kompānija “Enerhoatom” paziņoja, ka apšaudes izraisīta ugunsgrēka dēļ atslēgta pēdējā elektropārvades līnija. Savukārt Ukrainas enerģētikas ministrs Hermans Haluš-čenko sociālajā tīklā “Facebook” norādīja, ka patlaban nav iespējams salabot pārvades līnijas, jo atomstacijas apkaimē notiek kaujas. Viņš uzsvēra, ka apšaudes atsākās drīz pēc tam, kad Starptautiskās atomenerģijas aģentūras inspektori atstāja objektu. Situācija ir ļoti bīstama un to apliecina arī zinātnieku veiktie pētījumi. Ziņu aģentūra “Unian” vēsta, ka hidrometeoroloģijas centra speciālisti modelējuši iespējamo radioaktīvo materiālu noplūdi 4. septembrī, un piesārņojums tādā gadījumā būtu nonācis Dienvidukrainā, Krimā un arī dienvideiropā - Turcijā, Grieķijā, Bulgārijā, Moldovā un Rumānijā.