Lietuva par kopīgu ES ieceļošanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem

Arī Lietuvas valdība iestājas par daļēju ieceļošanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem. Tomēr Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Lands-berģis, pirmkārt, vēlas kopīgu Eiropas Savienības lēmumu.

      Amatpersona norādīja, ka Lietuvas parlaments Krieviju ir atzinis par valsti, kas īsteno genocīdu un atbalsta terorismu, tāpēc bloka robežas vajadzētu slēgt Krievijas tūristiem. Visilgt-spējīgākais un juridiski pareizākais ir Eiropas līmeņa risinājums. Ja savienība nespēs vienoties par tūristu vīzu izsniegšanas aizliegumu, Lietuva rosinās šo jautājumu risināt reģionālā līmenī - Baltijas valstīs, Polijā un, iespējams, arī Somijā. Ārlietu ministrs vienlaikus uzsvēra, ka humānās vīzas arī turpmāk tiks izsniegtas Krievijas un Baltkrievijas režīmu vajātiem cilvēkiem un viņu ģimenes locekļiem.

     Atgādināsim, ka daļēju iebraukšanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem jau noteikušas vairākas valstis, tai skaitā Latvija un Igaunija. Šo jautājumu gatavoja apspriest arī bloka dalībvalstu līderi un amatpersonas, taču maz ticams, ka tiks pieņemts kopīgs lēmums. Pret aizliegumu iebraukt tūristiem no Krievijas iestājas Vācija, Grieķija, Kipra. Portugāle un vairākas citas valstis.