Kultūrdobe. Zaigas un Māra Gaiļu urbānais dārzs Ķīpsalā

Pandēmijas laiks dārzkopību kultūras ļaudīm padarījis teju par dzīves nepieciešamību – tā gan nomierina prātu, gan sagādā svaigus, veselīgus produktus. Dārzs ir bijis latviešu mazā paradīze visos laikos, bet kultūras cilvēki savos dārzos ievieš savu unikālo radošumu. Interese par pazīstamiem māksliniekiem, kuri rušina savas dobes, ir nemainīgi liela jau trešo gadu. Protams, sarunas dārzā izvēršas ne tikai par dārzkopību...

Raidījums “Kultūrdobe” ļauj no negaidīta rakursa paraudzīties uz kultūras personībām, mākslas pasaules autoritātēm, un vienlaikus skar tādas svarīgas tēmas kā ekoloģija, cilvēka iedarbība uz dabu. Astoņos 3. sezonas raidījumos no 25. jūnija līdz 13. augustam “Kultūrdobes” komanda viesosies pie arhitektes Zaigas Gailes un Vāgnera biedrības vadītāja Māra Gaiļa, aktieriem Elīnas Vānes un Imanta Strada, aktrises Sigitas Pļaviņas (Jevgļevskas) un citiem radošiem cilvēkiem.

1. raidījums

Pašā Rīgas viducī, Daugavas vidū, Ķīpsalā, aiz skaistas koka ēkas aizslēpies, atrodas arhitektes Zaigas Gailes un uzņēmēja, Rīgas Riharda Vāgnera biedrības vadītāja Māra Gaiļa dārzs, kura īpašo reljefu noteikusi Ķīpsalas īpatnība – kāpa. Te aug Zigmara Liepiņa dāvināta neparastas formas egle, uz pamatīgām nerūsējošā tērauda stutēm atbalstījies pāri žogam pārliecies milzu vītols, ābeles, kas katra dod ražu citā mēnesī, skatienu ielīksmo puķu dobes. Kāpas pakājē ir plašs zāliens, kur vasarā tiek rīkoti koncerti.

Bet pašā kāpas virsotnē ir saimnieku lepnums – garšaugu un dārzeņu dobes (mmm, kas par redīsiem un sparģeļiem!) un pašu projektēta siltumnīca, kurā “Kultūrdobes” viesošanās laikā apdullinoši smaržo tomātu un gurķu ziedi, pētersīļi, loki un citi zaļumi.