Reģionālā militārā parāde Saldū

4. maijā – Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 32. gadadienā – Saldū norisināsies Nacionālo bruņoto spēku diena. Tās ietvaros viens no saistošākajiem notikumiem būs militārā parāde, ko tiešraidē translēs Latvijas Televīzija. Vērienīgais pasākums, kurā piedalīsies Latvijas un sabiedroto valstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Jaunsardzes vienības un tehnika, plkst. 11:00 sāksies Oskara Kalpaka laukumā un norisināsies pilsētas teritorijā.  Parādes laikā paredzēti arī aviācijas pārlidojumi.   

Parādē piedalīsies vairāk nekā 900 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu. Skatītāji klātienē varēs vērot visdažādāko militāro tehniku – sākot no apvidus auto, līdz bruņu transportam un zenītraķešu iekārtām. Parādi komandēs Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts, bet to pieņems Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. 

Gadadienai veltītās parādes dalībniekus un svinīgā pasākuma viesus uzrunās Valsts prezidents, aizsardzības ministrs un Saldus pilsētas domes priekšsēdētājs. Par parādes muzikālo noformējumu rūpēsies Nacionālo bruņoto spēku orķestri.

Kopš 2012. gada aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju, lai tuvāk iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18. novembrī Rīgā. Tradīcija paredz katru gadu valsts neatkarības atjaunošanas dienā kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. Pirmā šāda diena notika Rēzeknē, bet 2013. gadā – Kuldīgā. Kopš 2013. gada šie pasākumi norit ar devīzi “4. maijs – Brīvības svētki”.

2014. gadā Brīvības svētki ar Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanos tika svinēti Valmierā, bet 2015. gadā – Jelgavā, kopā ar pilsētas dibināšanas 750. gadadienu. 2016. gadā kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem 4. maiju atzīmēja Krāslavā, 2017. gadā – Liepājā, 2018. gadā – Madonā un 2019. gadā – Jēkabpilī, kopā svinot arī Latvijas armijas simtgadi.