Kas jāmaina Latvijas sportā - Vai Latvijas kamaniņbraucējiem jāboikotē sacensības, ja tajās ļaus piedalīties Krievijai?

Aprīlī negaidīti lielu publicitāti Latvijā izpelnījās Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) ārkārtas kongress. Organizāciju vada latvietis Einars Fogelis. Sešas dalībvalstis, starp kurām Latvijas nebija, bija rosinājušas balsojumus par Krievijas amatpersonu atstādināšanu no ieņemamajiem amatiem organizācijā un Krievijas izslēgšanu no federācijas biedru vidus. Balsojumā par Krievijas izslēgšanu no starptautiskās federācijas netika gūts pietiekami liels atbalsts. Situācija raisīja lielu mulsumu Latvijas Olimpiskās komitejas vadībai, kas pēc sarunas ar Latvijas Kamaniņu sporta federācijas prezidentu Ati Strengu tā arī nesaprata Latvijas nostāju. 

Video: Raidījums “Aizmugure”

Žoržs Tikmers, LOK prezidents

Tika uzdoti arī precizējoši jautājumi. Viens no kuriem bija tāds, kādu jūs, Strautmaņa kungs, uzdevāt: kā balsoja Latvija šajos divos balsojumos? Uz ko es skaidru atbildi nesadzirdēju, jo balsojums bijis slēgts. Tas bija viss, ko es sapratu. 

Bet jums jau drīkst pateikt. Bet neuzdrošinājās?

- Nē. 

- Fogeļa kungs, jūs zināt, kā nobalsoja Latvija?

- Nē, es nezinu, kā nobalsoja Latvija. ”

Intervija - Atis Strenga, LKSF prezidents

Vēlreiz atkārtoju - Latvija balsoja par Krievijas komandas atstādināšanu, par federācijas atstādināšanu, par personu, kas bija starptautiskās federācijas valdē, atstādināšanu no ieņemamajām pozīcijām.”

Strenga norāda, ka balsojuma rezultāti viņu pārsteiguši. Dažas dienas vēlāk Latvija atteicās no Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas kongresa rīkošanas, lēmumu pamatojot ar resursu trūkumu. Strenga uzsver, ka, lai no starptautiskās aprites izolētu Krieviju, vispirms ir jāveic grozījumi starptautiskās federācijas statūtos. Iespēju veikt šādus grozījumus ārkārtas kongresā neļāva spēkā esošie statūti, tāpēc to ir plānots darīt kārtējā kongresā, nevis ārkārtas. 

FIL statūtu 1.6.1. punkts nosaka, ka FIL ir neitrāla. Savukārt statūtu 1.6.2. punkts nosaka, ka  FIL nepieļaus politisku, rasistisku, reliģisku vai jebkādu citu diskrimināciju pret saviem locekļiem. Tieši šī statūtu punkta pārkāpums bija par pamatu FIL Arbitrāžas tiesas 2022.gada 7.aprīļa spriedumam. Teorētiski to var interpretēt otrādi, norādot, ka cits federācijas biedrs – Ukraina – no šādas diskriminācijas jau ir cietusi. Tomēr šāds formulējums būtu juridiski ļoti grūti pamatojams, jo tad būtu jāpierāda, ka diskrimināciju ir veikusi tieši Krievijas Kamaniņu sporta federācija. 

Līdzīga situācija varētu nobriest arī Starptautiskajā Bobsleja un skeletona federācijā (IBSF). Tās statūtos norādīts, ka organizācija ir reliģiski un politiski neitrāla organizācija. Saskaņā ar statūtu 5.6.3. punktu atsevišķos gadījumos IBSF var pieprasīt tās biedra izraidīšanu vai apturēšanu sporta disciplīnas pārkāpumu gadījumos, finansiālo saistību neizpildes gadījumos, IBSF statūtu pārkāpumu gadījumā, starptautisko noteikumu, antidopinga noteikumu, ētikas kodeksa neievērošanas gadījumā vai, ja biedrs vairs neatbilst visiem statūtos noteiktajiem dalības kritērijiem. Izslēgšana var tikt ierosināta arī biedra noziedzīgas rīcības, piemēram, krāpšanas gadījumā.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs akcentē, ka, neatkarīgi no starptautisko federāciju un vēlāk Sporta arbitrāžas tiesas lēmumiem, Krievijas sportistiem Latvijas valstij piederošā Siguldas ledus trase būs slēgta. 

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

Kā, piemēram, Pasaules kauss kamaniņu sportā vai Pasaules kauss bobslejā un skeletonā jaunajā sezonā nenorisināsies Latvijā un Latvijas valsts to nefinansēs, un būtībā aizliegs organizēt Latvijā, ja attiecīgā starptautiskā federācija nevarēs garantēt, ka konkrētajās sacensībās, kas ir plānotas Latvijā, Krievijas un Baltkrievijas sportisti nepiedalās nekādā statusā.” 

Īpaši kutelīga situācija var izveidoties tad, ja krievu sportistus starptautiskajām sacensībām tomēr pielaidīs. Aptaujā “Sporta studijas” Instagram profilā 77% respondentu norādīja, ka Latvijas kamaniņu braucējiem vajadzētu boikotēt nākamo sezonu, ja Krievijas sportistiem būs ļauts piedalīties. Tas radītu nākamos jautājumus – piemēram, ko iesākt ar valsts finansējumu gan gadījumā, ja Latvijas sportisti startētu vienās sacensībās ar krievu sportistiem, gan gadījumā, ja tiktu pieņemts lēmums par boikotu? 

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

Šajā jautājumā par sankcijām gala lēmuma šobrīd vēl nav.”

Intervija - Atis Strenga, LKSF prezidents

Es domāju, ka tāda situācija nav iespējama. Ja visas komandas boikotē un viena Krievija piedalās, protams, ka pasākums atkrīt. Te jau ir otra lieta. Ja arī Krievijas kamaniņu sporta federācija paliek starptautiskajā federācijā, vai viņus uzaicinās uz sacensībām? Daudz kas ir atkarīgs no organizatoriem, no organizatoru valsts nostājas. Tas nav tik viennozīmīgi.”

Paši radikālākie scenāriji patlaban šķiet maz ticami tieši no loģikas viedokļa. Taču Krievijas sportistu centieni apelēt pie juridiskās taisnības varētu izraisīt vēl ne mazums kutelīgu situāciju – ne tikai kamaniņu sportā.