Lietuva apstiprina naidīgo valstu sarakstu

Lietuvas valdība apstiprinājusi naidīgu valstu un teritoriju sarakstu. To uzņēmumus varēs izslēgt no valstī izsludinātajiem publisko iepirkumu konkursiem, vai lauzt ar tiem jau noslēgtos līgumus.

     Ekonomikas un inovāciju ministrijas izstrādātajā valstu un teritoriju sarakstā ietverta ne tikai Krievija un Baltkrievija, bet arī Krievijas anektētā Krima, Moldovas valdības nekontrolētā Piedņestras republika un Gruzijas valdības nekontrolētā Abhāzija un Dienvidosetija. Amatpersonas norāda, ka līdz šim iepirkumu rīkotājiem nebija pamata noraidīt piedāvājumus vai lauzt pirkuma līgumus, ja piedāvātās preces nāk no riska valstīm vai to piegādātāji ir ar tām saistīti. Lēmums ļaus pasūtītājiem atteikties finansēt šīs naidīgās valstis ar publisko iepirkumu starpniecību. 

     Atgādināsim, ka saraksta sastādīšana kļuva iespējama pēc parlamenta marta vidū veiktajiem grozījumiem vairākos likumos. Grozījumi būs spēkā līdz 2025. gadam, un ir daļa no pasākumiem, kas vērsti pret Krieviju un Baltkrieviju, reaģējot uz Kremļa iebrukumu Ukrainā.