Pa straumei. Audupe

“Pa straumei” zvērīgi dzīvespriecīgā komanda turpina izzināt iespējami daudz Latvijas upju un visu, kas ar tām saistīts. Divdesmit četri Latvijas ūdensceļi jau izlaivoti. 

Sešpadsmit upju audiovizuālie pieminekļi jebkurā laikā  atrodami LSM.lv vietnes sadaļā “Pa straumei”, tur meklējami arī ceļojumu apraksti, Latvijas dabas produktos balstītas savvaļas ēdienu receptes un asprātīgi komiksi par Urgas neticamajiem piedzīvojumiem.  

Šajā – trešajā – sezonā, līdztekus astoņu Latvijas upju tecējuma piedzīvojumam, Latvijas kultūrvēsturisko vērtību, dabas daudzveidības, jauniešu aktivitāšu un aizraujošu nostāstu izziņai, liela uzmanība tiks pievērsta arī vides aizsardzības jautājumiem un dažādām sporta aktivitātēm.

“Pa straumei” trešās sezonas slapjie piedzīvojumi sāksies un beigsies Rīgā, no viena gala līdz otram mērojot Audupes un Buļļupes tecējumu. Tālāk izplūdīs caur Zemgales upēm Iecavu un Svēti, Vidzemē virzīsies pa šobrīd visdaudzpusīgāk izpētīto Latvijas upi Aģi, pa Dubnu slīdēs caur teiksmaino Latgali un Kurzemes jaudu tvers, laivojot pa Cieceri un Enguri.

Latvijas ūdensceļu izpētes ekspedīciju dalībnieku komanda ir tā pati, ar suņu meiteni Urgu priekšgalā. Urga izlaivos visas upes, bet jaunieši, kā ierasts, reizi no reizes mainīsies: pa Audupi un Enguri ceļos Elīna un Roberts, pa Iecavu – Elīna un Helēna, pa Cieceri, Dubnu, Aģi, Svēti un Buļļupi Urgu pavadīs Roberts un Helēna.

1. raidījums. Audupe

“Pa straumei” trešās sezonas pirmais piedzīvojums solās būt pārsteigumiem un atklājumiem bagāts. Tas vedīs no Daugavas pa Audupi uz Vecdaugavu. Ceļojuma laikā Roberts, Elīna un Urga kopā ar Valsts Vides dienesta speciālistiem izzinās ūdens kvalitātes noteikšanas kritērijus. Hidrobioloģe Ieva Putna-Nīmane ierādīs, kā tiek pētīta ūdens kvalitāte, un palīdzēs noskaidrot, kādi ir Latvijas saldūdeņu galvenie ekoloģiskie draudi. Uz zinātnieku kuģa jauniešiem būs iespēja iepazīties ar zīmīgiem Latvijas upju ūdeņu floras un faunas pārstāvjiem un saprast, par ko katras konkrētās sugas klātbūtne vai neesamība liecina.

Tālāk Audupe ceļotājus aizvedīs uz jahtklubu, kura teritorijā notiek varenas lietas – te tiek veidoti pasaules klases jahtu un katamarānu prototipi, te angāros top Latvijas olimpiskās izlases bobsleji un kamanas, te tiek darināti pasaules čempionu pasūtīti SUP dēļi un izcilas kanoe laivas. Blakus ražotnē top aviācijas brīnumi – pasaules klases vieglās lidmašīnas “Tarragon aircraft”, kuru topošo īpašnieku pirkuma izvēle svārstās starp jauna “Lamborghini”, “Ferrari” vai “Tarragon” iegādi. Turpat līdzās tiek restaurēta sena zviedru burukuģa replika un pa zvejas tīklu kalniem rosās vietējie zvejnieki.

Pa Audupes un Vecdaugavas niedru labirintiem uz (reti kuram zināmo) pirmā Rīgas nocietinājuma atrašanās vietu jauniešus aizvizinās ekstravagantais kino cilvēks Ando Andžs kopā ar savu uzticamo četrkājaino draudzeni Nīki. Iepazinuši seno Daugavgrīvas skanstu, ceļotāji dosies tālāk pa Vecdaugavu uz Mangaļsalas un Vecāķu pusi, kur savas bērnības takas izrādīs un jaunības trakos piedzīvojumus izstāstīs Kārlis Būmeisters. Kopā ar vairākkārt godalgoto arhitektu Pēteri Blūmu un viņa mazdēlu jauniešiem būs iespēja izpētīt un aprunāt dažnedažādās Vecāķu mājas, lai saprastu, kas ir laba un saudzējama arhitektūra, bet kas – ne. Un kā ēkas iekļaut vidē, to nevis devalvējot, bet izceļot un saudzējot.

Īpašas sajūtas ceļotāji gūs, izstaigājot un izložņājot dažādos laikos celtos Mangaļsalas bunkurus un kopā ar vides eksperti Ievu Rovi mēģinot sajust, kā rodas kāpas.