ANO tiesa pieprasa Krievijai apturēt iebrukumu Ukrainā

Nīderlandes pilsētā Hāgā bāzētā Apvienoto Nāciju organizācijas Starptautiskā tiesa pieprasījusi Krievijai apturēt iebrukumu Ukrainā. Pieteikumu šajā institūcija Ukraina oficiāli iesniedza 27. februārī.

      Tiesnese Džoana Donahjū paziņoja, Krievijas Federācijai nekavējoties jāaptur militārās operācijas, ko tā Ukrainas teritorijā uzsāka 24. februārī. Tiesa ļoti labi apzinās Ukrainā notiekošās cilvēciskās traģēdijas apmērus un ir dziļi nobažījusies par nepārtrauktajiem cilvēku zaudējumiem un cilvēku ciešanām. Bažas un ļoti nopietnas starptautisko tiesību problēmas rada arī Krievijas pielietotais spēks. Tiesa arī aicināja abas puses atturēties no jebkādas darbības, kas var saasināt vai paplašināt strīdu tiesā vai apgrūtināt tā atrisināšanu. 

   Atgādināsim, ka Ukraina pieteikumā aicināja tiesu saukt Krieviju pie atbildības par jēdziena genocīds izkropļošanu, lai attaisnotu agresiju. Kijeva kā pagaidu pasākumu arī lūdza lietas izskatīšanas laikā apturēt iebrukumu. Pēc otrā pasaules kara dibinātas institūcijas lēmumi ir saistoši, taču grūti nodrošināt to izpildi. Taču eksperti ir vienisprātis, ka spriedums palīdzēs uzlabot Ukrainas starptautisko stāvokli.