Pastiprina sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju

Saistībā ar karu Ukrainā stājušas spēkā jaunas Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju. Eiropas Savienības dalībvalstu līderi šodien plāno arī vienoties par tālākajiem soļiem pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu.

      Jaunajām sankcijām - vīzu aizliegumam un aktīvu iesaldēšanai - pakļauti 146 Krievijas Federācijas padomes locekļi un 14 ar Kremli saistīti oligarhi un viņu radinieki. Tās attieksies arī uz Krievijas minerālmēslu ražotāju “Uralchem” un ar tā īpašnieku Dmitriju Mazepinu saistītiem uzņēmumiem Latvijā. Brisele jau iepriekš norādīja, ka Federācijas padomes locekļi februāra beigās balsoja par sadarbības līgumiem ar Maskavas atbalstīto separātistu pašpasludinātajām republikām Donbasā, bet uzņēmēji atbalsta un finansē Krievijas agresiju.

     Šodien no starpbanku norēķinu sistēmas “SWIFT” tiks atslēgtas 3 Baltkrievijas bankas un to meitas kompānijas. Savienība arī aizliedz operācijas ar šīs valsts Centrālo banku, kas saistītas ar rezervju vai aktīvu pārvaldi, kā arī valsts finansējuma sniegšanu tirdzniecībai un investīcijām Baltkrievijā. Baltkrievijai arī aizliegts piegādāt eiro banknotes.