Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2021" pasniegšanas ceremonija

Ir noslēdzies žūrijas darbs pie pretendentu pieteikumu izvērtēšanas, paziņojot trīsdesmit Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2021” nominantus, lai jau 5. martā aizvadītu ikgadējo balvas pasniegšanas ceremoniju, godinot desmit aizvadītā gada nozīmīgākos notikumus, aktivitātes un cilvēkus latgaliskajā kultūrā, kā arī pasniegtu balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā. 

Šogad balvas pasniegšanas ceremonija notiks gan ar skatītāju klātbūtni Latgales vēstniecībā GORS, gan būs vērojama tiešraidē LTV1.

Šogad balvas par aktivitātēm, darbu un sasniegumiem latgaliskajā kultūrā tiks pasniegtas jau četrpadsmito reizi. Tika iesniegti 109 pretendentu pieteikumi, kurus izvērtēja žūrijas komisija, tās sastāvā iekļaujot gan iepriekšējo gadu balvu saņēmējus, mediju pārstāvjus, balvas rīkotāju pārstāvjus, latgaliskās kultūras sabiedriskos aktīvistus un attiecīgo sfēru pieaicinātos ekspertus, kuru ikdiena nav saistīta ar latgalisko kultūru. Žūrija iesniegtos nominantus izvērtēja divās kārtās – pirmā ir neklātienes kārta, kurā tiek izvērtēti visi iesniegtie pretendenti, bet otrā arī šogad ir attālinātā klātienes kārta, kurā žūrijas locekļi diskutē un izvērtē jau 30 nominantus. 

Atšķirībā no pērnā gada balvas pasniegšanas ceremonijas, šoreiz uz notikumu klātienē Latgales vēstniecībā GORS tiks aicināti arī skatītāji. Balvas pasniegšanas ceremoniju vadīs komiķis Jānis Skutelis. Skatītājus klātienē un tiešraidē TV priecēs grupas “Bez PVN”, “Muosys”, “Jakob Noiman Band”, “Varang Nord”, “Saucējas”, mūziķes Ūga, Patrisha un Dināra Rudāne, kā arī koncertā “Celīs bruoļ!” tapušais ansamblis, kurā apvienojušies atpazīstami latgaliešu mūziķi. 

Balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā saņems kordiriģents Jānis Grudulis, viens no Latgales vīru koru kustības redzamākajiem pārstāvjiem un pedagogiem. Viņš ir vairāku koru mākslinieciskais vadītājs, Latgales novada Skolu jaunatnes dziesmu svētku virsdiriģents. Kā spilgtu mirkli diriģenta karjerā var minēt kora “Olūts” laureāta titulu vīru koru grupā XXII Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, korim piešķirot balvu par labāko Jāzepa Vītola kordziesmas atskaņojumu. Kopš 2000. gada Jānis Grudulis ir atgriezies un darbojas dzimtajā Stirnienes pusē, vada Stirnienes garīgās mūzikas kori “Reversium”, katru gadu ir Aglonas Dievmātes debesīs uzņemšanas svētku diriģents.