"Literatūre". Rakstnieks Rihards Bargais un dzejnieks Māris Melgalvs

Ceļojums ar rakstniekiem “Literatūre” atgriežas LTV1 ēterā katru otro sestdienu ar 8 jauniem stāstiem. Kā allaž, literatūriste Marta Selecka kopā ar kādu šolaiku rakstnieku dosies uz kāda tolaiku rakstnieka pasauli, kamēr otrs literatūrists Gustavs Terzens, joprojām ar grāmatām rokā, dosies uz visām debespusēm, lai kādam svešiniekam palasītu priekšā un tādējādi iedraudzētos gan ar cilvēku, gan ar literatūru.

Ar rakstnieku Rihardu Bargo sapratīsim šauro robežu, kur tenkas pārtop prozā un kur Māra Melgalva dzeja kļūst par tautas sirdsapziņas dziesmām. 

Ar rakstnieci Laimu Kotu nonāksim Tirzā, kur radīsim kopsaucēju savulaik spožās ulmaņlaiku dzejnieces Elzas Ķezberes mīlas pantu trauslumam un Laimas Kotas prozā sastopamajam sievišķās mistērijas nešpetnumam. 

Pirmoreiz “Literatūres” ceļi šķērsos Latvijas un Igaunijas robežu kopā ar igauņu dzejnieku un tulkotāju Contru jeb Margusu Konnulu, kurš ne tikai iepazinis latviešu valodu caur Eduarda Veidenbauma daiļradi, bet arī noskrējis visus 170 km no Tartu līdz Veidenbauma dzīvesvietai. 

Dzejniece Amanda Aizpuriete spēlēsies ar gaismēnām, lai spoguļotu pāragri aizgājušās dzejnieces Velgas Kriles daiļradi un dzīvi.

Dzejnieks Knuts Skujenieks drosmīgi atļausies modināt Rūdolfa Blaumaņa garu, lai pierādītu, ka viņa drāma joprojām ir aktuāla arī mūsdienu Latvijā.

Dzejniece Anna Auziņa uzgleznos rakstnieces Andras Neiburgas savrupo, bet dziļo piejūras dzīvi tūrē no Rīgas līdz pat Miķeļtornim.

Raudzīsim arī, vai dzejnieks Artis Ostups, žestikulējot ar vārdiem, neiedzīvosies smalkajās kaitēs rakstnieka Erika Ādamsona rakstu pasaulē. 

Bet “Literatūres” 4. cēliena pašā izskaņā notiks kaut kas līdz šim vēl nebijis – publiski dedzināsim rakstnieces Marijas Luīzes Meļķes pirmās grāmatas manuskriptu, jo mēs taču labi zinām, ka manuskripti nedeg. 

 

1. raidījums

Kā jūs justos, ja pēkšņi ieraudzītu savu mīļāko dzejnieku dzīvē? Kas ar jums notiktu, ja tas neatbilstu jūsu iztēlē radītajam tēlam? Rakstnieks Rihards Bargais ne tikai izstāstīs, kā jutās, sastopot savu dzejas elku Māri Melgalvu, bet arī novedīs mūs gar šauro tenku un prozas robežu, kā arī izdziedās tās dziesmas, kas silda teju ikkatra latvieša sirdi, kurā reiz ir dārdējis “Pērkons”.