Revakcinācija varētu samazināt Covid-19 omikrona radītās sekas

Farmācijas kompānijas "Pfizer" pētījumi liecina, ka trešā vakcīnas pret Covid-19 deva varētu labi pasargāt cilvēkus no omikrona paveida radītajām smagām veselības problēmām. Tomēr pagaidām pētījumi veikti tikai laboratorijās, un dati nav pilnībā pārbaudīti.

    Mēs esam ļoti priecīgi informēt par laboratorijas datiem, kas liecina, ka cilvēku revakcinācija ar trešo poti rada spēcīgu neitralizējošu antivielu līmeni pret jauno, ļoti izmainīto omikronu variantu. Tā ir mierinoša un ļoti pozitīva ziņa, ka mums ir plāns kā veicināt imunitāti, kas, iespējams, pasargās no inficēšanās, simptomātisku un smagu slimības gaitu ziemas sezonā, kad mēs uzzināsim vairāk par slimību.

   Pētnieki norāda, ka aizsardzībai pret omikronu, cilvēkiem ir jātrenē imūnsistēma ar vairākām vakcinācijām, un papildu pote palielinās antivielu līmeni apmēram 25 reizes. 2 devas labi pasargā no Covid-19 sākotnējo variantu izraisītajām smagajām sekām, taču antivielu līmenis pēc kāda laika samazinās. Trešā deva nodrošina līdzīgu neitralizējošu antivielu līmeni pret omikrona paveidu, kāds tiek novērots pēc divām devām citu variantu gadījumā. Kompānija vienlaikus sola turpināt darbu pie jaunas potes, ko regulatoriem apstiprināšanai varētu nodot martā. Tikmēr daudzās Eiropas valstīs, tai skaitā pie mums, Latvijā, jau aktīvi notiek revakcinācija, bet citviet kampaņa sākta šajā nedēļā. Piebildīšu, ka no otrdienas trešo poti varēs saņemt arī par 60 gadiem vecāki cilvēki sešos Meksikas štatos, un kā viens no pirmajiem šo procedūru veica prezidents Andrē Manuels Obradors.