El Ninja Austrālijā rada jaunu plūdu risku

Austrālijas zinātnieki pieļauj iespēju, ka arī šogad laika apstākļus kontinentā būtiski ietekmēs La Ninjas fenomens. Temperatūras izmaiņas Klusajā okeānā palielina nokrišņu daudzumu un palielina plašu plūdu risku.

   El Ninja parasti ir temperatūras izmaiņas Klusajā okeānā. Pie Dienvidamerikas krastiem ūdeņi kļūst vēsāki, bet pie Austrālijas ūdens temperatūra pieaug, un līdz ar to mainās arī laika apstākļi. Palielinās mākoņu un nokrišņu daudzums. Tāpēc iespējams mitrāks pavasaris un mitrāka vasara, vismaz tās sākumā.

   Zinātnieki informē, ka pēc plašajiem plūdiem šā gada martā lielākajā daļā valsts ir mitras augsnes, upēs augsts ūdens līmenis, un stipri nokrišņi īpaši apdraud Austrālijas dienvidaustrumu daļu. Vienlaikus La Ninja var radīt karstuma viļņus vasarā. Tomēr izmaiņām ir arī pozitīva blakne – burtiski mazinās plašu savvaļas ugunsgrēku risks. Meteorologi arī atgādina, ka pasaulē labāk zināms La Ninjas lielais brālis El Ninjo, kad okeāna sasilšana pie Dienvidamerikas krastiem rada spēcīgus nokrišņus šajā kontinentā, bet Austrālijā novērojami sausuma periodi. Abas šīs izmaiņas būtiski ietekmē klimatu arī pārējā pasaulē.