Sanktpēterburgā izveidots kristīgās kultūras muzejs

Krievija pilsētā Sanktpēterburgā izveidots kristīgās kultūras muzejs. Tajā apmeklētājiem iespējams iejusties no baznīcas un tradicionālām mākslas un senlietu krātuvēm atšķirīgā vidē.

    Ir lieliskas, bet nedaudz pretrunīgas sajūtas. Šķiet, ka neesi ne baznīcā, ne muzejā. Ir mierīgi un skaisti, ir skaisti eksponāti, ir kristīgā mūzika, tas viss ir brīnišķīgi .

    Muzejs durvis vēra šā gada maijā, un to jau pozitīvi novērtējuši daudzi mākslas pazinēji. Interesenti var iepazīties ar seniem reliģiskiem manuskriptiem, tai skaitā ar evaņģēlijiem, skulptūrām, krustiem, juvelierizstrādājumiem un citiem kulta priekšmetiem. Tomēr lielākā vērība pievērsta dažādām svētbildēm – galvenokārt pareizticīgo baznīcā atzītajām ikonām. Muzeja vadība sarunā ar žurnālistiem uzsvēra, ka Kristus attēlojums Krievijā atšķiras no Rietumos pieņemtajiem kanoniem. Svētbildēs raksturīgs ciešanu motīvs, kas visskaidrāk parādās krustā sistā Kristus tēlā ar ērkšķu vainagu galvā. Savukārt Bizantijā un Krievijā radītajās ikonās galvenais ir augšāmcelšanās prieks. Ikonās vienlaikus ir mazāka māksliniecisko paņēmienu daudzveidība, un tās bieži gleznotas pēc noteikta parauga.