Dinozaurs ANO aicina cīnīties pret klimata izmaiņām

Lielbritānijas pilsētā Glāzgovā paredzētā klimata samita priekšvakarā Apvienoto Nāciju organizācijas Attīstības programma izveidojusi atraktīvu videomateriālu, kurā dinozaurs aicina risināt vienu no svarīgākajiem mūsdienu izaicinājumiem. Projekta dalībnieki uzsver, ka nedrīkst pretnostatīt ekonomisko attīstību un cīņu pret klimata izmaiņām.

   Mums ir jākliedē mīts, ka ir izvēle starp klimatu un ekonomiku. Mērķim ir jābūt stratēģiskai, taisnīgai un savlaicīga pārejai no subsidētā fosilā kurināmā. Covid-19 krīze sniedz iespēju valdībām un politikas veidotājiem visā pasaulē nekavējoties rīkoties, lai novērstu klimata pārmaiņu katastrofālās sekas.

    Videoklipam dots nosaukums „Neizvēlies izzušanu”, un aktieri palīdzēja tiranozauram Frenkijam no ANO Ģenerālās asamblejas tribīnes nodot vēstījumu cilvēkiem. Sen izzudušās dzīvnieku sugas pārstāvis uzsvēra, ka dinozauru izmiršanas iemesls bija reāla katastrofa – asteroīda nokrišana uz zemes, un uzdod retorisku jautājumu „Kāds ir attaisnojums cilvēku rīcībai?”. Cilvēcei ir pienācis laiks rīkoties, lai novērstu klimata izmaiņas un nodrošinātu savu izdzīvošanu. Savukārt ANO eksperti vienlaikus publiskojuši ziņu, ka pasaulē katru gadu tērē 423 miljardus dolāru subsīdijām fosilajam kurināmajam. Ar šo summu pietiktu, lai ikvienam planētas iedzīvotājam nodrošinātu vakcīnu pret Covid-19, bet trīs reizes mazāka summa ir pietiekama, lai pilnībā izskaustu galējo nabadzību.