Projekts "Būris". LGBT kopienu tiesību lielā atšķirība ES

Seksuālo minoritāšu tiesību aizsardzība ir būtiska prioritāte Eiropas Savienībā (ES). LGBT (lesbietes, geji, biseksuāļi, transpersonas) kopienas bloka dalībvalstīs piedzīvo milzīgas atšķirības gan tajā, kādas ir šo cilvēku likumiskās tiesības, gan tajā, kāda ir sabiedrības attieksme.

Nesen Eiropas Parlaments (EP) pienēma rezolūciju, aicinot ES likvidēt pamattiesību īstenošanas šķēršļus ar kuriem saskaras LGBT kopienai piederošie iedzīvotāji. Vai Latvijā šādu EP rezolūciju kāds ņems vērā? “Eiropas Parlaments ir spēcīga balss Eiropā, bet mēs nedrīkstam kaut ko ar varu uzspiest Latvijai vai Polijai”, tā sarunā ar kolēģi Ilzi Naglu Strasbūrā saka EP deputāts no Luksemburgas Marks Angels. Vinš dzīvo valstī, kur premjers ir gejs un laimīgi precējies. Diskusijā piedalās arī EP deputāts no Polijas Roberts Bedrons –viņš nekad nav slēpis savu seksuālo orientāciju un katoliskajā Polijā bijis gan parlamenta deputāts, gan vēlāk arī pilsētas mērs!

Roberts savulaik bijis Rīgā pirmajā Baltijas praidā, bet Marks – šovasar notikušajā. Un viņi ir vienisprātis, ka Latvijā pārmaiņas ir ļoti redzamas, toskait arī sabiedrības attieksmē pret LGBT.