Eiropā nosoda Koļesņikovas notiesāšanu

Eiropas Savienības un Rietumvalstu pārstāvji nosodījuši Baltkrievijas opozīcijas līderes Marijas Koļesņikovas notiesāšanu. Viņai Baltkrievijas tiesa piesprieda 11 gadus ieslodzījumā.

    Bloka ārpolitikas koordinatora Žuzepa Borelja pārstāvis Peters Stano pieprasīja Koļesņikovas, viņas advokāta Maksima Znaka un citu aizturēto opozīcijas pārstāvju atbrīvošanu, jo viņiem izvirzītās apsūdzības esot nepamatotas. Savienība arī nosoda Minskas režīma pastāvīgo klajo necieņu pret Baltkrievijas iedzīvotāju cilvēktiesībām un pamatbrīvībām. Arī Vācijas ārlietu ministrijas pārstāvis norādīja, ka spriedumi simbolizē Baltkrievijas režīma brutalitāti un represijas pret opozīciju un pilsonisko sabiedrību. Līdzīgu nostāja pauda arī daudzi vadošie Vācijas politiķi. 

   Atgādināšu, ka Koļesņikova un Znaks strādāja notiesātā prezidenta amata kandidāta Viktora Babariko komandā. Viņi apcietinājumā atrodas kopš septembra, un viņiem bija izvirzītas apsūdzības par nacionālās drošības apdraudēšanu, sazvērestību, lai sagrābtu varu, un ekstrēmistu organizācijas izveidošanu.