ASV sola dažāda veida atbalstu Ukrainai

Amerikas Savienoto valstu prezidents Džo Baidens apsolījis politisko un cita veida atbalstu Ukrainai, ko apdraud Krievijas agresīvā politika. Attiecīgie paziņojumi izskanēja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā Vašingtonā.

   Baidens tikšanā laikā paziņoja, ka ASV joprojām respektē Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, tai skaitā nekad neatzīs Krievijas īstenoto Krimas aneksiju. Viņš pauda atbalstu Ukrainas eiroatlantiskajam ceļam un vēlmei iestāties NATO, kā arī solīja palīdzēt aizsargāt Ukrainas enerģētisko drošību. Baidens arī mudināja Zelenski turpināt cīņu pret korupciju, un solīja militāro un finanšu palīdzību. 

Timēr politikas eksperti ir piesardzīgi vērtējot reālu Vašingtonas palīdzību Kijevai. Ukraina un vairākas Austrumeiropas valstis asi iestājās pret Krievijas - Vācijas gāzes vada “Nord stream 2” būvniecību, bet ASV nesen nolēma nebloķēt šo projektu. Arī šajā sarunās Baidens solīja noteikt sankcijas pret oficiālo Maskavu tikai tad, ja tā pārkāps noteikumus, un apdraudēs Ukrainas enerģētikas nozari.