Talibi pārņēmuši kontrolē Afganistānas galvaspilsētu Kabulu

Islāmistu grupējums «Taliban» pārņēmis savā kontrolē Afganistānas galvaspilsētu Kabulu. Valsts prezidents Ašrafs Gani pametis valsti, un kaujinieki jau ieradušies viņa oficiālajā rezidencē.

Katarā bāzētā raidorganizācija «Al-Jazeera» vakar izplatīja videomateriālu, kurā redzami grupējuma pārstāvji, kas pozē prezidenta pilī. Kāda talibu amatpersona norādīja, ka drīzumā rezidencē tiks pasludināta Afganistānas Islāma emirātu izveidošana. Tikmēr Rietumvalstis turpina steidzamu savu pilsoņu un sadarbības partneru evakuāciju, un ASV operācijā izmanto militāros helikopterus. Vašingtonas vēstniecībā tiek iznīcināti dokumenti, kuri satur svarīgu informāciju. Francijas varas iestādes informēja, ka pārceļ savu vēstniecību no valdības iestāžu un diplomātisko pārstāvniecību kvartāla uz galvaspilsētas lidostu, ko apsargā rietumvalstu militārpersonas.

Valstī arī uzņemti vairāk nekā 600 afgāņi, kas sadarbojās ar franču organizācijām. Uz mājām jau devušies Kanādas diplomāti, un par savu pārstāvju evakuāciju paziņojušas arī citas Rietumvalstis, tai skaitā Vācija, Lielbritānija, Itālija, Dānija, Zviedrija un Spānija.