Baidena dāvinātās saulesbrilles kļūst slavenas

Vērienīgākā “Aizliegtā paņēmiena” operācija 5 sērijās – “Bistro “Frics””

No malas – parasts sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums pašā Jūrmalas centrā, patiesībā – Latvijas Televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” veidota žurnālistiskā fikcija ar mērķi atklāt un parādīt mazā biznesa aizkulises Latvijā. Operācija “Bistro “Frics”” ilga vairāk nekā četrus mēnešus, tajā tika iesaistīti aptuveni 20 cilvēki un tika veikti vairāk nekā 100 ieraksti ar slēptajām kamerām. Birokrātijas līkloči, kontroles dienestu dubultie standarti un banku nievājošā attieksme, tas viss operācijā “Bistro Frics” no 2.novembra pirmdienās pulksten 19:30 LTV1.

Šovasar Jomas ielā darbību uzsāka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums ar nosaukumu bistro “Frics”. Iespējams, kāds no jums gājis tam garām vai pat iegriezies tajā, lai nogaršotu “Frics” superlielos frī kartupeļus ar dažādām mērcītēm. Ik dienu Latvijā tiek uzsākts kāds mazais bizness, tāpēc šajā situācijā nebūtu nekā neparasta, ja vien to nedarītu Latvijas Televīzijas raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” žurnālisti. Un ne tāpēc, lai piepelnītos, bet lai saprastu, redzētu un izjustu mazā biznesa aizkulises – birokrātiju, korupciju un biznesa perspektīvu. Operācijas īstenošanai darbā tika pieņemti reāli cilvēki, kas par šo žurnālistu eksperimentu neko nezināja, savukārt paši žurnālisti uzņēmumam “uzsūtīja” virkni pārbaužu un veica dažādus eksperimentus.

“Galvenais apsvērums, kāpēc situācijas izpētei izvēlēts šāds žurnālistikas žanrs, ir tas, ka cilvēki bieži žēlojas un sūdzas, cik sarežģīti ir būt mazajam uzņēmējam, taču, kad jāatklāj konkrētas situācijas televīzijas kameras priekšā, nerunā. Saprotams, viņam šajā vidē jāturpina dzīvot un sadzīvot,” stāsta LTV Ziņu dienesta žurnālists un raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” veidotājs Guntis Bojārs, piebilstot: “No secinājumiem pagaidām minēšu tikai vienu faktu: proti, vairāk nekā divu mēnešu ilgā bistro darbības laikā tirdzniecības atļauju tā arī neieguvām, lai arī to ļoti vēlējāmies. Un vēl – prognozēju, ka dažiem ierēdņiem pēc operācijas nākšanas gaismā derētu padomāt, vai viņiem turpināt darbu attiecīgajos dienestos.”

    Piecos raidījumos stāstīsim par mazā biznesa uzsākšanu un to, cik daudz naudas tam patiesībā nepieciešams, kur to ņemt; pētīsim, vai iespējams atrast labus darbiniekus; atklāsim patiesību par kontrolējošo dienestu darbību un korupciju tajos, kā arī par nodokļu slogu mazajiem uzņēmējiem.

“Aizliegtais paņēmiens” operācija “Bistro “Frics”” no 2.novembra pirmdienās pulksten 19:30 LTV1. Raidījums tiešraidē un pēc ētera skatāms Latvijas Televīzijas mājas lapā www.ltv.lv