Latvijā pieaug ēnu ekonomika

Lai iedrošinātu sievietes doties pie ārsta un pārbaudīt savu veselību, LTV populārākās ētera sejas – Aija Kinca, Linda Krūmiņa, Laura Vonda, Daira Āboliņa, Inese Vaikule, kā arī Jana Rubinčika, Diāna Spinu un Jekaterina Safronova – kopā ar saviem bērniem ir iesaistījušās sociālajā kampaņā “Mammu! Tu esi vajadzīga”, lai atgādinātu sievietēm, cik svarīgi būt veselai mammai.

“Nesen kolēģim sieva nomira no vēža. Bez mammas palika mazs dēliņš. Pēc vīra stāstītā, viņai vēzi atklāja pārāk vēlu, lai to varētu uzveikt. Šīs skumjais stāsts lika man aizdomāties arī par savu veselību, jo tas ir ļoti svarīgi! Savām dēlam apsolīju nodzīvot līdz 100 gadiem, tāpēc es pati eju uz profilaktiskām pārbaudēm un aicinu arī citas sievietes rūpēties par savu veselību. Ne tikai sevis dēļ, bet arī cilvēku dēļ, kas mūs mīl,” stāsta LTV žurnāliste Jana Rubinčika.

Statistika par sievietes veselību Latvijā ir visnotaļ nepilnīga, taču mediķi uzskata, ka viens no būtiskākajiem sieviešu veselības problēmu iemesliem ir ārstu neapmeklēšana un laikā neveiktas veselības profilaktiskās pārbaudes.

“Gribētos, lai visas Latvijas mammas ir veselas un pašas var izaudzināt savus bērnus, papūšot sasistu celīti, uzklausot pirmos mīlestības pārdzīvojumus un slepus notraucot asaras bērna laulību ceremonijā. Ir lietas, kas ir Dieva rokās, bet viena maza veselības pārbaude noteikti ir mūsu pašu rokās. Vienkārši jāatrod tai pusstunda laika. Un kas ir pusstunda pret visu mūžu, ko vari nodzīvot, esot blakus saviem dārgākajiem cilvēkiem pasaulē?” mudina LTV žurnāliste Aija Kinca.

“Nereti steidzīgā ikdiena iegriež tādu virpuli, ka uz daudzajiem dzīves pienākumiem nākas reaģēt ugusdzēsējrežīmā – uzmanību koncertējot no viena akūta izsaukuma uz nākamo. Šādā skrējienā neatliek laika domāt par prioritātēm, īpaši jau māmiņām, kuru pienākumu saraksta galvgalī vienmēr atrodama kāda bērna vajadzība, taču šīs akcijas ietvaros vēlamies atgādināt, ka pati svarīgākā lieta vienmēr ir veselība – gan bērna, gan arī pašas māmiņas, un šajā jomā nedrīkst gaidīt ugunsgrēku. Lai mums visiem enerģijas, veselības un prieka pilns pavasaris!” aicina ētera seja Inese Vaikule.

Latvijas Televīzija kā sabiedriskais medijs, kam rūp Latvija nākotne, uzsāk sociālo kampaņu “Mammu! Tu esi vajadzīga,” lai mudinātu visas Latvijas sievietes veikt savlaicīgas veselības profilaktiskās pārbaudes un rūpēties arī par savu labsajūtu.

Kampaņu atbalsta Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Ginekologu asociācija, un tās laikā Latvijas ārsti, īpaši ginekologi, tiek aicināti rīkot papildu pieņemšanas, lai sievietēm dotu iespēju pārbaudīt savu veselību.