Līdz šim vakcināciju pabeiguši 27% pieaugušo

Trešdien, 5.novembrī kinoteātrī “Splendid Palace” uz lielā ekrāna pirmizrādi piedzīvos dokumentālo īsfilmu cikla “Latvijas kods” filmas. Seši režisori sešās 26 minūšu īsfilmās piedāvā savu vēstījumu par Latviju šodien, veidojot oriģinālu vizuālo liecību kopumu par sabiedrībā notiekošo. Seansu sākums plkst. 18:00 un 19:45. Katra filma uz lielā ekrāna tiks demonstrēta tikai vienu reizi. 

Filmās skarto tēmu loks ir plašs un vērsts uz dažāda vecuma auditoriju. Līgas Gaisas dokumentālā īsfilma „Cukurvate, degunlāči un monocikls” ļaus ielūkoties Rīgas cirka aizkulisēs, savukārt, jaunā režisore Alise Zariņa seko kādas omulīgas lauku skoliņas slēgšanai Latgalē, raugoties uz to no bērnu skatu punkta filmā „Pēdējais zvans”. Pasažieru vērojums vilciena vagonā gada garumā, kur, iespējams, katrs atpazīs arī daļiņu no sevis – Dainas Zviedres veidotajā filmā „Vilciens pienāk 20:14”. Brīnumciemats Lone, kur nav bezdarba, bet ir aizrautīgi cilvēki, kas viens otru atbalsta, iepazīt aicina režisors Dzintars Dreibergs filmā „Lones soms”. Pieredzējusī režisore Una Celma ar filmu „Īsā diena” aktualizē jautājumu par to, kāda Latvijā ir sabiedrības attieksme pret veciem cilvēkiem, pret to kā viņi dzīvo un jūtas. Savukārt, režisore Aija Bley ar filmu „Re starts” atgādina, ka katrs pats ir savas laimes kalējs un tikai drosmīgi risinot konfliktus savā personīgajā dzīvē mums būs iespēja veidot harmonisku sabiedrību.

Par nu jau tradīciju kļuvušais filmu cikls ir veidots ar mērķi radīt kinematogrāfiskus darbus, kas caur autoru vēstījumu veidotu dziļāku izpratni par to, kas šobrīd notiek Latvijas sabiedrībā. Cikla producents ir Latvijas Televīzija (LTV) un tas tiek veidots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā kino centra līdzdalību.

Filmu cikls „Latvijas kods” ir rezultāts 2014. gada sākumā notikušajam konkursam, ko izsludināja Latvijas Televīzija un kuram savas filmu idejas bija iesnieguši vairāk nekā 30 filmu autori. Konkursā tika atlasīti seši pārliecinošākie filmu pieteikumi, kuri nu tiks nodoti skatītāju vērtējumam. Šogad konkurss notika jau otro reizi. Pirmoreiz tas tika realizēts 2013. gadā, kā rezultātā ciklā „Latvijas kods. Latvija šodien” tika izveidotas piecas dokumentālās īsfilmas. Viena no 2013. gada programmas filmām  - režisora Daiņa Kļavas veidotā  dokumentālā filma  „Mitrais” par vienu no pirmajiem Latvijas profesionālajiem dabas inspektoriem – Māri Mitrevicu tikko kā izpelnījusies arī Latvijas kino profesionāļu atzinību, tiekot nominēta balvai „Lielais Kristaps” gan nominācijā „Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma”, gan nominācijā „Labākais dokumentālās filmas operators” – Valdis Celmiņš.

Projekta “Latvijas kods” filmu pirmizrādes LTV1 ēterā būs skatāmas no 10. līdz 18. novembrim un 22. novembrī no pulksten 11.00.