Par Izraēlas premjerministru kļūst N. Benets

Vakar, 18. maijā, topošo akadēmiskās mūzikas zvaigžņu konkursa „Radīti mūzikai” pusfināla sacensībās noskaidroti dalībnieki, kuri šonedēļ cīnīsies par laureāta titulu. Noslēguma raidījumā svētdien, 25. maijā, pulksten 21.15, piedalīsies pianiste Katrīna Gupalo, tubas spēlētājs Kaspars Šmits un čellists Marks Viļenskis, bet sacensības pameta dziedātāja Marlēna Keine un sitaminstrumentālists Mikus Bāliņš.

Jaunā pianiste Katrīna Gupalo (23) mācās Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 2. kursa maģistrantūrā profesora Sergeja Osokina klavieru klasē un ir uzņemta Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā. Katrīna uzskata, ka mūzikai pievērsusies lielā mērā pateicoties ukraiņu asinīm – viņas tēta mamma ir ukrainiete. Katrīna savā īpašumā gribētu iegūt gan savas „Steinway” klavieres, gan motociklu.

Kaspars Šmits (22), kurš spēlē iespaidīgo pūšaminstrumentu tubu, aptuveni četrpadsmit gadu vecumā bija izlēmis izstāties no Smiltenes mūzikas skolas un tagad lielu paldies var teikt savam skolotājam par pūlēm viņu noturēt mūzikas lauciņā. Nākotnē viņš vēlētos spēlēt Latvijas Nacionālajā operā un uzstāties kopā ar pasaulslaveno tenoru Andrea Bočelli.

Marks Viļenskis (18), kurš apgūst čella spēli Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, atzīst, ka mūzikas ceļu izvēlējies, pateicoties ģimenes ietekmei. Viņš no agras bērnības atceras vecvecmāmiņas Nadeždas dziedātās dziesmas, savukārt apgūt čella spēli izvēlējies tēvoča čellista Ruslana Viļenska iespaidā. Nākotnē topošais mūziķis vēlētos piedalīties „Verbier” festivālā Francijā, kā arī uzstāties kopā ar pazīstamo koklētāju Laimu Jansoni.

Fināla raidījumā dalībnieki atklās savas stiprās un vājās puses. Jaunieši vērtēs savas spējas, kā arī runās par konkurentiem un to, kādu pieredzi jaunie mūziķi šajā konkursā ir ieguvuši. Viņi izteiksies arī par savas programmas izvēli, snieguma vizuālo pievilcību, par to, kā iekarot publikas sirdis, vai un kā konkurss ir palīdzējis viņiem attīstīties. Dzirdēsim arī konkursantu viedokļus par atgriezenisko saiti - vai viņi tiek atpazīti. Šosvētdien arī atklāsim informāciju par telefonbalsošanas rezultātiem - kuri no jaunajiem mūziķiem ir skatītāju favorīti un vienmēr atrodas topa augšgalā un kuru vērtējums svārstās no reizes uz reizi.

Vakar konkursu uzsāka pieci dalībnieki, kuriem bija jāsagatavo divi ļoti atšķirīgi uzdevumi, kas atklāja dalībnieku jaunrades un sadarbības spējas ar citas sfēras mākslinieku. Savukārt otrs uzdevums bija saistīts ar latviešu kino klasiku.

Raidījuma ģenerālsponsors ir tirdzniecības centrs „Origo”, kas pasniegs arī simpātiju balvu vienam no trīs finālistiem. Dalībnieki sacentīsies arī par vienreizēju finansiālo stipendiju muzikālajai izaugsmei 1000 eiro apmērā no „BIGBANK” un „Latvijas Koncertu” dāvāto iespēju uzstāties kopā ar Liepājas simfonisko orķestri Dzintaru koncertzāles 2014. gada sezonas atklāšanas koncertā.

Vairāk informācijas par šovu un dalībniekiem: www.ltv.lv/raditimuzikai