Liepājā godina 1941. gadā izsūtītos iedzīvotājus

LTV1 skatītājus gaida tikšanās ar populārajiem seriāla “Musketieri” varoņiem, kuri piesaistījuši rekordlielu skatītāju skaitu Lielbritānijā. Stilizēto versiju par pazīstamo Aleksandra Dimā stāstu skatītājiem būs iespēja vērot no 22. maija ceturtdienās pulksten 21.15 ar atkārtojumu piektdienu vakaros pulksten 23.55.

Latvijas Televīzija turpina skatītājus iepriecināt ar nupat tapušiem, augstvērtīgiem seriāliem, kas piesaistījuši plašu auditoriju visā pasaulē. Pēc “Šerloka Holmsa” mūsdienīgās versijas pienākusi kārta britu auditorijas rekordistam – šogad veidotajam seriālam “Musketieri”. Daudzsēriju filmas otro sezonu ar lielāko nepacietību gaida vismaz 9,3 miljoni skatītāju Lielbritānijā, sasniedzot augstākos televīzijas reitingus pēdējo divu gadu laikā. Nu arī Latvijas skatītājiem būs iespēja vērot moderno versiju par pazīstamajiem Aleksandra Dimā varoņiem.

„Musketieri” savu dzīvi uz ekrāniem aizsākuši pavisam nesen – šī gada janvārī, kad seriāla pirmizrādi demonstrēja Lielbritānijas telekanāls BBC ONE. Īpašu atsaucību seriāls guvis jauniešu publikā, kas labprāt pieņem nosacītību laikmeta atveidojumā. Daudzsēriju filma izmanto 17. gadsimta trīsdesmito gadu vidi un varoņus, lai runātu par šodien un vienmēr aktuālām problēmām – cilvēktiesībām, sieviešu lomu, attiecībām starp likumu un taisnīgumu. Viens no iemesliem, kādēļ seriāla “Musketieri” popularitāte ir tik liela, ir vienmēr klātesošais risks. Sekojot tādiem piedzīvojumu žanra paraugiem kā „Troņu spēle”, vadošais seriāla scenārists Adrians Hodžss radījis vidi, kur neviens nevar justies droši – labie varoņi mirst, un taisnība ne vienmēr uzvar.

Aleksandra Dimā varoņi un 17.gadsimta Parīzes ielas seriālā iegūst pavisam mūsdienīgus vaibstus. Taisnīgais Atoss, jokdaris Portoss, siržu lauzējs Aramiss un lojālais Dartaņans – tādi ir musketieri jaunajā telekompānijas BBC daudzsēriju piedzīvojumu filmā. Ietērpti ādas jakās un apbruņojušies ar plašu ieroču arsenālu, elitārie galma kareivji kapteiņa Trevora uzraudzībā rūpējas par karaļnama drošību. Viņi apsargā trauslo un panaivo Luiju XIII, cīnās pret dažādiem viltniekiem, kas grasās sagrābt varu Francijā, un bieži nonāk konfliktā ar kardināla Rišeljē gvardiem. Taču vairāk par visu četrotne meklē piedzīvojumus un ik uz soļa iesaistās specefektiem bagātās kautiņu ainās.

Par filmas veidotāju vēlēšanos piešķirt multikulturālās pasaules elpu liecina kolorīti atlasītais aktieru ansamblis – Dartanjana atveidotāja Lūka Paskvalīno sejas pantos nolasāmas itāļu saknes, Aramisa lomas tēlotājs Santjago Kabrera ir Venecuēlā dzimis čīliešu un britu pēctecis, bet tumšādainais Portosa lomas atveidotājs Hovards Čārlzs savā varonī sapludina ne vien ekstravagantā musketiera, bet arī paša Aleksandra Dimā tēva likteņus un rakstura iezīmes. Dimā no vienkārša kareivja uzdienēja par ģenerāli laikā, kad jauktu rasu pārstāvjus uniformā nevarēja redzēt diez ko bieži, un apņēmīga cīņa pret apstākļiem ir iezīme, kas Portosam piemīt vairāk par citiem musketieriem. Nācis no nabagu un krāpnieku vides, viņš musketierus uzskata par savu īsto ģimeni – vietu, kur var justies ērti, droši un jautri.