Fotogrāfa Jāņa Deinata "Blaknes"

Šogad 7. decembrī visas Eiropas slavenākie filmu veidotāji pulcēsies Eiropas Kinoakadēmijas mājvietā Berlīnē uz Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremoniju, kurā noteiks un suminās Eiropas labāko filmu veidotājus visos žanros. Latvijas Televīzija, kas jau trešo gadu rāda balvu svinīgo piešķiršanu, nākamgad tiešraidē atspoguļos svarīgo notikumu Eiropas kultūras galvaspilsētā Rīgā. Šīgada ceremonija – sestdien, 7. decembrī, atliktajā tiešraidē pulksten 23.15, LTV7.

„Latviešu kino ēra Eiropas Kinoakadēmijā sāksies tieši 7. decembrī, jo Latvija pirmoreiz pilntiesīgi piedalīsies filmu vērtēšanā ar savām balsīm un pirmoreiz turp dosimies filmēt. Šis laiks, gaidot notikumu Rīgā, ir svarīgs un izšķirošs – esam uzlikti uz skrejceļa, un tikai no pašiem filmu veidotājiem ir atkarīgs, vai pašmāju kinematogrāfs var stāties līdzās citām Eiropas kino valstīm,« komentē kinokritiķe un LTV raidījuma „Kinotēka» veidotāja Daira Āboliņa, kura ar kolēģi Ditu Rietumu šogad tika uzņemta Eiropas Kinoakadēmijā.

Daira Āboliņa uzsver, ka visas savas radošās dzīves laikā nav pieredzējusi tik nopietnu un ieinteresētu Eiropas Kinoakadēmijas attieksmi pret Latvijas kino kā tagad, tāpēc aicina Latvijas filmu veidotājus būt drosmīgiem un pārliecinātiem par sevi: „Nākamais gads lielā mērā izšķirs, vai Latvija spēj iekļauties Eiropas kinematogrāfā un nepalikt savu iekšējo kašķu un finansējuma trūkuma ietvaros. Jāapzinās, ka Eiropas kino balvas pasniegšana nav tikai vienas nakts notikums ne šogad, ne nākamgad – tā ir liela iespēja, kas jāizmanto."

Galvenajām Eiropas kino balvām, kas tiek pasniegtas jau 26. reizi, nominētās filmas tika nosauktas 9. novembrī Seviļas Eiropas filmu festivālā. Kategorijā „Eiropas filma« nominētas – „Zils ir vissiltākā krāsa. Adele» (La vie d'Adele: chapitres 1 & 2. Francija, rež. Abdellatīfs Kešišs); „Labākais piedāvājums« (The Best Offer. Itālija, rež. Džuzepe Tornatore); „Sniegbaltīte» (Blancanieves. Spānija/ Francija, rež. Pablo Bergers); „Pārrautais aplis« (The Broken Circle Breakdown. Beļģija, rež. Felikss van Guniens); „Dižais skaistums» (La Grande Bellezza. Itālija/ Francija, rež. Paolo Sorentino); „Oh Boy" (Vācija, rež. Jans Ole Geršters).

Divi balvu ieguvēji jau zināmi – par mūža ieguldījumu kinematogrāfā tiks godināta franču aktrise Katrīna Denēva, savukārt par ieguldījumu pasaules kino balvu saņems spāņu režisors Pedro Almodovars.