Igaunijā atcels bāru darba laika ierobežojumus

No šodienas, 17. jūlija, ikvienam ir iespēja piedalīties raidījuma „100g kultūras” veidotās balvas „Kilograms kultūras 2013” otrā ceturkšņa balsojumā, izceļot zīmīgākos, oriģinālākos un pārsteidzošākos notikumus Latvijas kultūras dzīvē no šīgada aprīļa līdz jūnijam. Raidījuma „100g kultūras” radošās komandas sagatavotais nomināciju saraksts līdz 2. augustam pieejams Latvijas Televīzijas portālā http://www.ltv.lv/lv/1kg-kulturas/.

Nominācijā „Mūzika” skatītāji vērtēs četrus notikumus - Riharda Vāgnera operu tetraloģijas „Nībelunga gredzens” izrādīšanu Rīgas Operas festivālā jūnijā, Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” koncertus: Igora Stravinska opusu “Kāziņas” un “Ķēniņš Edips” Lielajā Ģildē un Sergeja Rahmaņinova “Vesperes” Sv. Pētera baznīcā, kā arī Latvijas Radio kora koncertu „Imants un Ziedonis” Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā.

No izstāžu piedāvājuma pretendentu sarakstā iekļauta kinodokumentālista Māra Maskalāna fotogrāfiju personālizstāde „Nagļi LV - 4631” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, gleznotājas Daces Lielās personālizstāde „Ārpusē” galerijā “Daugava”, kā arī desmit laikmetīgās mākslas versijas par klasiķu darbiem no muzeja krājumiem Rakstniecības un mūzikas muzejā – “Pēdējā izstāde”.

Teātra cienītāji var izvēlēties Margaretas Mičelas romāna „Vējiem līdzi” iestudējumu Dailes teātrī (režisors Jans Villems van den Boss), Dž. Dž. Džilindžera veidoto Viktora Igo «Lukrēcijas Bordžijas» pārcēlumu uz Liepājas teātra skatuves dēļiem un Alvja Hermaņa pārdomas par demokrātijas nozīmi sabiedrībā – Henrika Ibsena lugas „Tautas ienaidnieks” iestudējumu Jaunajā Rīgas teātrī.

Nominācijā „Literatūra” divi romāni - Osvalda Zebra „Koka nama ļaudis” un Māra Bērziņa jaunais veikums „Sveiks, Dzintar Mihail!”. Abus romānus un trešo pretendentu - Gundegas Repšes publicistikas darbu “Laiks esi tu” – laidusi klajā izdevniecība „Dienas Grāmata”.

Nominācijā „Kino” iekļautas dokumentālās filmas „Četrdesmit divi” (režisore Laila Pakalniņa) un „Kapitālisms Šķērsielā” (režisors Ivars Seleckis), kā arī digitālā ekspozīcija par Latvijas kino vēsturi - „Kino skapis” Rīgas Kino muzejā, kas joprojām atvērta apmeklētājiem.

Sadaļā „Gada notikums kultūrā” šoreiz trīs pretendenti - Daugavpils Marka Rotko mākslas centra atklāšana, koncertzāles „Latgales vēstniecība GORS” atklāšana Rēzeknē un rekonstruētās kultūras pils “Ziemeļblāzma” atklāšana Rīgā. Tā kā visi trīs projekti ir būtiski nepieciešami Latvijas kultūras ainavai, balsojuma rezultātu droši vien noteiks konkrētās pilsētas kultūras cienītāju aktivitāte.

Nominācijā „Pārsteigums kultūrā” izceltas divas balsojuma iespējas - amerikāņu komponista Džona Lutera Adamsa “Svētā vēja dziedājumu” pasaules pirmatskaņojums Tabakas fabrikā ar kori “Kamēr...” un diriģentu Jāni Liepiņu (režisore Margo Zālīte), kā arī Viljama Šekspīra “Makbeta” interpretācija Valmieras Drāmas teātrī, par kuru „atbildīgs” režisors Vladislavs Nastavševs.