Saknes debesīs. Apzināta ēšana – veselīgi garam un miesai

Kāpēc cilvēks ēd? Vai ēdiens ir «degviela» ķermenim? Bauda? Izklaide? Vai ēdiens slāpē emocijas? Attiecības ar ēdienu un ikdienas ēdienreizēm var būt ļoti sarežģītas un nekontrolētas, kas savukārt spēj būtiski ietekmēt cilvēka fizisko un garīgo ķermeni. Apzināta ēšana ir sena, bet tajā pašā laikā inovatīva un uz faktiem balstīta prāta – ķermeņa vienotības pieeja noturīgu pārmaiņu veikšanai. Tā ir viena no apzinātības praksēm.

Apzinātība ir mērķtiecīga uzmanības pievēršana pašreizējam brīdim. Ikdienā pārsvarā nekam nepievēršam īpašu uzmanību – dzīvojam kā aizmiguši un tā rezultātā bieži pieņemam neapzinātus lēmumus. Patiesībā dzīvi neizdzīvojam, jo nekad neesam klāt konkrētajā mirklī, jo esam pagātnē vai nākotnē. Apzinātībai ir divas prakses grupas – viena formālā (meditācija, ķermeņa skenēšana u.c.) un otra neformālā, kad uzmanība tiek pievērsta pašreizējam brīdim un tam, ko darām, piemēram, ēšanai.

Apzināta ēšana māca no jauna ieklausīties instinktos, saprast un uzticēties sev – kas un cik daudz nepieciešams. Raidījumā veselības psiholoģe, EMDR terapeite un mediatore Kristīne Šterna, kas vērš uzmanību, ka patiesībā bez izsalkuma ir daudz dažādu citu iemeslu, kāpēc cilvēks ēd.