Kas jāmaina Latvijas sportā? - Skijoringa atzīšanā par sporta veidu jāiesaistās pat premje

3. decembra Nacionālās sporta padomes sēdē tika skatīts biedrības „Latvijas skijoringa federācija” iesniegums. Biedrības valdes priekšsēdētājs Ainārs Vilciņš lūdza izskatīt jautājumu par skijoringa nākotni Latvijā un nepieciešamību formāli atzīt Latvijas Skijoringa federāciju. Līdz šim par skijoringu Latvijā atbildēja Motosporta federācija, lai arī Starptautiskajā motosporta federācijā skijorings neietilpst. Taču skijorings ar motociklu ir tikai viens no paveidiem, un tas mudinājis Vilciņu veidot atsevišķu federāciju.

Intervija - Ainārs Vilciņš, Biedrības „Latvijas skijoringa federācija” prezidents

«Tad mēs vienkārši paskatījāmies apkārt, ko dara citas, līdzīgas sporta organizācijas. Apvienojām tās visas kopā, izveidojot skijoringu ne tikai kā moto skijoringu, bet arī zirgu, suņu, kartingu, auto – visu, kas var ko vilkt, to mēs tagad salikām kopā.»

Nacionālā sporta padome nolēma skijoringu atzīt par sporta veidu. Padomes vadītājs ir premjers Krišjānis Kariņš, tās sastāvā ir vēl astoņi ministri, kā arī visu Latvijas vadošo sporta organizāciju vadītāji. Situācija, kad pandēmijas augstākajā punktā valdības pārstāvjiem jālemj šāds jautājums, ir savdabīga.

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

«Kāpēc vispār Nacionālā sporta padome iesaistās atzīšanas jautājumos – tas notiek salīdzinoši reti, jo atbilstoši Sporta likumam un MK noteikumiem, Nacionālajai sporta padomei atzinums jāsniedz tikai tajā brīdī, ja Latvijā vēlas tikt atzīts tāds sporta veids, kas nav atzīts Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā vai starptautisko federāciju ģenerālajā apvienībā GAISF.»

Pirms gada Vilciņa vadītā biedrība bija vērsusies Latvijas Sporta federāciju padomē, taču nepilnīgas dokumentācijas dēļ atzīšana par oficiālu federāciju tika liegta. Viens no klupšanas akmeņiem bija starptautiskās federācijas neesamība. Vilciņš izmantoja iespēju vērsties Nacionālajā sporta padomē, kas devusi zaļo gaismu skijoringam kā neatkarīgam sporta veidam, taču tas ir tikai pusceļš federācijas atzīšanā. Latvijas Sporta federāciju padomes vadītājs Einars Fogelis akcentē skijoringa pārklāšanos ne tikai ar Motosporta federāciju, bet arī kamanu suņu sporta, jātnieku sporta un autosporta federācijām.

Intervija - Einars Fogelis, LSFP valdes priekšsēdētājs

«Ir nepieciešami papildus atzinumi no šīm Latvijā jau atzītajām federācijām, jo, redzot Sporta likumu, mēs drīkstam darboties vienā sporta veidā, vienā atzītajā federācijā. Divas atzītas federācijas ar līdzīgu darbības mērķi un sporta veidiem šobrīd Latvijā nav atļautas un arī pasaulē tādas lietas nenotiek.»

Ainārs Vilciņš uzsver, ka skijorings ir tautas sporta veids, kas iespējams tikai ziemā, tāpēc tā sacensību organizēšanā ir nepieciešama lielāka elastība un pašnoteikšanās tiesības. Oficiāli atzītas federācijas statuss to atrisinātu.

Intervija - Ainārs Vilciņš, Biedrības „Latvijas skijoringa federācija” prezidents

«Ko mēs varam izdarīt un kad varam sacensības sarīkot, to mēs skatāmies paši. Mums neviens nevar pateikt: likumdošanā teiks, ka pēc 2 nedēļām varēsi sertificēt trasi. Es saku: pagaidi! Pēc divām nedēļām tur augs zaļa zāle.»

Starptautiskās federācijas neesamību skijorings var risināt tāpat, kā savulaik to darīja ielu vingrošana – starptautisko federāciju nodibinot Latvijā. Taču skijoringa piemērs mudinājis valsts sporta amatpersonas pasteidzināt grozījumus Sporta likumā, kas plānoti nākamgad.

Intervija - Edgars Severs, IZM Sporta departamenta direktors

«Mēs virzīsimies uz to, ka Latvijā atzīsim tikai tās sporta federācijas, kuras ir atzītas SOK vai ir GAISF biedrs. Faktiski tie sporta veidi, kuri starptautiski jau ir atzīti un darbojas.»

Skijoringa precedentam ir arī politisks konteksts. Tā aktīvisti Ainārs Vilciņš un Māris Balodis ir partijas KPV LV biedri. Vairāki avoti Latvijas Televīzijai apstiprināja atsevišķu KPV LV Saeimas deputātu ieinteresētību jautājuma risināšana Nacionālajā sporta padomē, kuras sēde norisinājās trīs dienas pirms KPV LV biedru kopsapulces. Tikmēr Sandis Riekstiņš uzskata, ka šis ir mēģinājums sašķelt Motosporta federāciju, lai paralēli skijoringam rīkotu arī motokrosa sacensības.

Intervija - Sandis Riekstiņš, Saeimas deputāts, Sporta apakškomisijas vadītājs

«Ar skijoringu vien šiem vīriem nepietiks – es to zinu! Es gaidu nākamos soļus, kādi būs. Un es jau nojaušu, kādi tie būs. Šis stāsts diemžēl nav par sportu.»

Intervija - Ainārs Vilciņš, Biedrības „Latvijas skijoringa federācija” prezidents

«Man skijoringā ir 46. sezona. Par ko mēs runājam tagad? Par kādu naudas atmazgāšanu? Šajā mirklī es gribu, lai nāktu iekšā jaunā paaudze, nodarbotos ar sportu.»

Ja skijoringa federācija tiks oficiāli atzīta, uz valsts finansējumu tā varēs sākt pretendēt, tikai sākot ar otro darbības gadu. Lēmumu par federācijas atzīšanu pieņems Latvijas Sporta federāciju padomes valde.