Nacionālie dārgumi.100 g kultūras. Nacionālo partizānu jeb mežabrāļu karš

Kas viņi īsti bija no šodienas skatpunkta  – varoņi vai tomēr avantūristi? Lai gan jau vairākus gadu desmitus dzīvojam brīvā Latvijā, par šo nesenās vēstures posmu – nacionālo partizānu jeb mežabrāļu karu, kas pēc Otrā pasaules kara beigām okupētajā Latvijā turpinājās vairāk nekā desmit gadus, runāts maz. 

Katrs jauns darbs, kurš ekrānā, grāmatā vai uz skatuves meklē atbildes par tautas atbalstītās pretošanās kustības iespējamību ārēji bezcerīgos apstākļos, raisa interesi, pārdomas un diskusijas. Pirms gada Valmieras teātrī divpadsmit sieviešu vēsturiskās pieredzes stāstu „Meža meitas” iestudēja režisors Mārtiņš Eihe, uz Nacionālā teātra skatuves dzīvo režisora Valtera Sīļa iestudētais «Mežainis». Šobrīd tēmu aktualizē marta sākumā gaidāmās daudzsēriju filmas „Sarkanais mežs” pirmizrāde Latvijas Televīzijas ekrānos, ko veido idejas autors Normunds Pucis un režisors Armands Zvirbulis.

Kā atšķīrās angļu specdienestu īstenotās intereses no tām, ko loloja karotāji mežos – jaunās filmas scenārijs balstīts uz patiesiem notikumiem pagājušā gadsimta vidū, un par tiem Nacionālo dārgumu studijā diskutēsim gan ar vēstures pētniekiem, gan māksliniekiem.