Atslēgas. Latvijas radio. Mediju pakļaušanas vēsture

Sērijas tēma: Latvijas radio, vecākais joprojām darbojošais medijs Latvijā. Kā tas no «loga uz pasauli» bija spiests kļūt par varas «klapēm uz acīm»?

1925. gada 1. novembrī, svētdienas vakarā, pār Rīgu atskanēja pirmā radiofona pārraide. Vēl pirms tam pirmās eksperimentālās pārraides organizēja inženieris, Latvijas radiofonijas pionieris Jānis Linters. Viņa pirmie mēģinājumi aizraut Latviju ar radio nebija viegli. Ne tik daudz tehnoloģiski, cik finansiāli. Tomēr Linteram izdevās pārliecināt Saeimu, ka valsts budžeta  iegudījums ātri atmaksāsies.

Pirmsākumos teju vienīgais radio saturs bija mūzika, un radio drīzāk bija nevis medijs, bet ierīce – jauna tehnoloģija attāluma pārvarēšanai. Tomēr jau drīz tas kļuva par pilnvērtīgu mediju ar jaunradītu saturu, augošu auditoriju un cienījamām sabiedriskā medija ētikas iezīmēm. Taču tikpat drīz, galvenokārt valsts apvērsuma un diktatūras iespaidā, radio no nevainīga izklaidētāja un izglītotāja tika padarīts par manipulējamu varas ruporu. Vai tā ir tikai vēsture? Vai brīdinājums arī šodienai?