Vai zini, ar ko akmens masa atšķiras no porcelāna?
Smalkās akmens masas izstrādājumi pēc savas tehnoloģijas un īpašībām ir ļoti līdzīgi porcelānam. Līdzīgi porcelānam, arī akmens masu dedzina augstā temperatūrā – 1250-1300 grādos. Apdedzināta tā stipri saķep, un, pat nebūdama noglazēta ar glazūru, ir ūdensnecaurlaidīga. Tomēr porcelāna vērtība ir caurspīdīgums, saķepe un baltums, un tā saraušanās pie apdedzināšanas ir 18 procenti. Porcelānam ir īpašs kristāliskais režģis – tādi kā matiņi, kas pie augstajiem grādiem notur porcelāna masu. Porcelāna masu gatavo no smalki samalta kaolīna baltā māla, kvarca un laukšpata. Senajā Ķīnā porcelāna receptes atklāja jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu, jo Ķīnas ģeoloģiskā uzbūve ir ļoti bagāta ar kaolīnu un porcelāna akmeņu iegulām. Vietām tas ir sajaucies un veido jau gatavu porcelāna masu! Pirmo reizi kvalitatīvu porcelāna receptūru Eiropā atklāja Meisenē, bet Latvijā porcelāna ražošanas sākums ir saistīts 1841. gadu, kad tika dibināta Kuzņecova porcelāna fabrika.