Daudz laimes, jubilār! Mūziķis Reinis Sējāns

“Mūziķu dzimtas pārstāvis, kas ne tikai spēlē dažādus instrumentus, bet prot tos atdarināt ar balsi,” – tā stāstu par Reini Sējānu iesāk raidījums “Daudz laimes, jubilār!”

Plašāka publika Reini iepazina kā grupas “Cosmos” dalībnieku, tagad kopā ar Jāni Šipkēvicu viņš veido grupas “Instrumenti” kodolu (kam tagad pievienojies arī grupas skaņu režisors Gatis Zaķis). Abas grupas gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām pazīstamas ar spēju atskaņot vissarežģītāko mūziku, turklāt jebkurā žanrā. Mūziķiem tas, protams, nozīmē dzīvesveidu: skaņa, ritms – un Reiņa gadījumā arī kustība – ir viņu valoda.

Draugi Reini Sējānu raksturo kā īpaši talantīgu, ne velti viņš darbojas ļoti dažādās jomās: ir gan atskaņotājmākslinieks, gan mūzikas producents, gan komponists un dažādu ideju ģenerētājs. Reinis pats saka, ka ir ļoti gandarīts, ka viņa darbalauks nav tikai sitaminstrumenti, kas ir viņa akadēmiskā specialitāte, bet arī vokāls un citi instrumenti grupā kopā ar Jāni Šipkēvicu. Turklāt Reinis ir strādājis pie Dzintara Dreiberga filmas “Dvēseļu putenis”, strēlnieku dziesmām piešķirot jaunu jaudu un skanējumu; bijis komponists nesen pirmizrādi piedzīvojušajai režisora Uģa Oltes debijai lielajā kino “Upurga”, ar Ingu Ulmani un brālēnu Andri Sējānu veidojuši dabas skaņās balstītas kompozīcijas māksinieciski zinātniskajam projektam “Dabas koncertzāle”.

Kā apsveikumā gaviļniekam apgalvo Andris Sējāns un Ingus Ulmanis, Reinis nav arī nekāds gaisīgi romantiskais mākslinieks, kas neko nezina par praktiskās dzīves jautājumiem. Gluži otrādi – viņš kopā ar tēti Leonu Sējānu jau no agriem gadiem darbojies pie dažādiem skaņu ierakstiem, ir tehniski advancēts mākslinieks, kuram pašam ir skaņu ierakstu studija. Ja būs vajadzīgs, Reinis izgatavos gan dekorāciju koncertam, gan jaunu mūzikas instrumentu. Pandēmijas laikā viņš ar vērienu iekārtojis arī savas ģimenes mājas vietu – ir izrakts dīķis un ap māju izveidots brīnišķīgs parks. 

Baletdejotāja Elza Leimane apgalvo: Reinis ir ļoti kustīgs arī ķermeniski, patiesībā viņš ir dejotājs savā būtībā. Daba un kustība raksturo arī viņa un sievas Maijas vaļaspriekus: slaloms Alpos, niršana, ja tāda iespēja rodas kādos ārzemju ceļojumos, makšķerēšana, riteņbraukšana. Kustīgs ķermenis, priecīgs un radošs gars – tas ir par Reini Sējānu, ar kuru sarunāsies Andrejs Volmārs.