Daudz laimes, jubilār! Režisors Armands Zvirbulis

“Smalkjūtīgs dzīvē un fanātiski skrupulozs darbā. Smalks cilvēks un arī režisors, ar kuru kopā strādāt ir bauda!” – raidījums “Daudz laimes, jubilār!” citē aktieru teikto par televīzijas un kino režisoru Armandu Zvirbuli, kuram šogad – 50!

Armands ir aizkadra cilvēks, tāpēc vairumam skatītāju vaigā nav tik labi pazīstams kā kādas skatuves personības, taču viņa darbi ir zināmi visplašākajai auditorijai. Lielākoties tie ir vairāksēriju videofilmu projekti, daudzi no kuriem saņēmuši arī Latvijas augstāko kino balvu – “Lielo Kristapu”: gan jaunības pirmie lielie videoprojekti “Izpostītā ligzda” (kopā ar Uldi Pūcīti) un “Rīgas gambīts”, gan debija lielajā kino – ģimenes filma “Mazie laupītāji”, gan Dzintras Gekas Sibīrijas dokumentālo filmu sērija (te Armands ir montāžas režisors), gan vēsturiskās spēlfilmas “Sarkanais mežs” daudzsēriju projekts, un varbūt balvu sagaidīs arī Armanda un viņa komandas pēdējais veikums – “Krimināllieta iesācējam”, vairāksēriju detektīvs, balstīts Andra Kolberga romānā “Meklējiet sievieti”, kas nesen demonstrēts Latvijas Televīzijā un guvis plašu skatītāju ievērību.

Armands ir kurzemnieks, ļoti inteliģents Liepājas puisis ar interesēm teātra mākslā, literatūrā, skolas gados izglītojies mūzikā un vijoļspēlē un savus pirmos romantiskos sapņus saistījis ar skatuvi, pēc vidusskolas iestājoties Liepājas aktieru kursā – kopā ar Vitu Vārpiņu, Egonu Dombrovski, Inesi Kučinsku, Aigaru Rozenbergu, Annu Putniņu, Edgaru Pujātu... Taču aktierprofesija tomēr nebija Armanda galējā izvēle. 90. gados viņš atbrauca uz Rīgu – ar ne pārāk daudz naudas, bet ar mūzikas un mazliet aktiermeistarības prasmēm, lai studētu teātra kritiku. Dzīvot un pelnīt vajadzēja, un kāds gados nedaudz vecāks kolēģis, teātra kritiķis Dainis Jukonis, pats būdams Latvijas Televīzijas redaktors, pagādāja vietu arī jaunajam studentam no Liepājas. Un tā ar 1991. gadu sākās Armanda mācību un darba gadi Latvijas Televīzijā – sākumā režisora palīga, tad asistenta un tad jau arī režisora specialitātē. “Viens no maniem vissvarīgākajiem atslēgas cilvēkiem dzīvē ir režisore un producente Daina Dumpe, kura 90. gados, kad kino pilnībā panīka, sapulcēja ap sevi radošus, spējīgus cilvēkus – redaktorus un režisorus – un izveidoja televīzijas teātra grupu, kas veidoja 5–8 iestudējumus gadā. Tas bija nozīmīgs pienesums, kas neļāva nozarei apstāties,” raksturo Zvirbulis. “Redz, televīzijas tāmes, salīdzinot ar kino, ir daudz mazākas, tāpēc laikā, kad kino projekti apsīka, televīzijas iestudējumi tomēr noturējās. Es skatījos un mācījos profesiju no daudziem saviem kolēģiem. Un Daina – es pat nesauktu viņu par skolotāju, drīzāk par mammu, kas savā gudrībā neliedza jaunajiem mēģināt. Viņa atvēra durvis. Arī pie viņas pašas esmu strādājis kā režisora palīgs un asistents, piemēram, viņas iestudējumā “Aktrise Ragārēs” pēc rakstnieces Ilzes Kalnāres romāna motīviem, kur piedalījās aktieri Ivars Puga, Agnese Zeltiņa, Pauls Butkēvičs, Anita Grūbe un citi. Pēc tam jau nāca pirmie režijas darbi – raidījumi “Vecais ratiņš”, tikšanas ar Jāni Domburu un projekts “Kas notiek Latvijā?”. Un tā pamazām nonācu arī līdz lielajiem video un kino darbiem.”

Raidījumā ar Andreju Volmāru – bagātīgs arhīva materiālu klāsts ar Latvijas vadošo aktieru piedalīšanos, kā arī aizraujoši aizkadra stāsti, sākot no pagājušā gadsimta 90. gadiem līdz mūsdienām.